Simona Ionescu / Redactor Șef

Băuturile energizante dăunează sănătății. Ce efecte au

Băuturile energizante dăunează sănătății. Ce efecte au
Băuturile energizante sunt gustoase și oferă o anumită doză de energie, însă ele pot avea efecte nefaste asupra sănătății. De ce nu este indicat să le consumăm.

Starea afrodisiacă cauzată de consumul băuturilor energizante ascunde un mare pericol pentru sănătatea ta. Medicii recomandă să evităm consumul acestor băuturi, întrucât acestea pot provoca grave disfuncţii cardiace şi a sistemului nervos. De ce este bine să nu consumăm băuturi energizante. 

Disfuncţiile cardiace

Cantitatea de cofeină din energizante o depăşeşte cu mult pe cea din cafea. Dacă băuturile răcoritoare conţin circa 25-40 ml de cofeină, atunci energizantele conţin o concentraţie înzecită faţă de acestea. Conţinutul acestor băuturi mărește pulsul, modifică tensiunea arterială, intensifică pulsaţiile inimii ce pot duce la hipertensiune arterială şi intercraniană. Drept rezultat scad capacitaţile creierului. Odată cu folosirea regulată a energizantelor muşchii inimii devin incapabili să funcţioneze în ritm obişnuit, simţindu-se necesitatea stimulentilor.

Slăbirea sistemului nervos

Consumul de băuturi energizante cauzează o irascibilitate sporită, manifestîndu-se prin nervozitate sau sensibilitate maximă faţă de factorii externi. Efectul acestuia ţine de la doua pîna la trei ore, perioadă în care te poate stresa şi sunetul automobilului care a trecut. Mai apoi apar furii neîntemeiate, dorinţa de a te certa. 

După aceea urmează istovirea organismului şi a creierului. În scurt timp datorită tauriniei, a cărei cantitate dintr-un energizant se egalează cu 500 de pahare de vin rosu, se formeaza o dependenţă asemanatoare cu cea de cocaină. Consumul ridicat de energizante nu te face un erou la locul de munca sau în gaşca ta de prieteni, ci îţi creează noi probleme cu colegii şi certuri permanente.

Băuturile energizante cauzează obezitatea

Cantitatea ridicată de zahăr din energizante (24 g/250ml) reduce capacitatea organismului de a arde grăsimile. Acumularea grăsimilor este sporită semnificativ prin conţinutul de taurină şi guanină.

Băuturile energizante, atât alcoolice cât şi nealcoolice, impun organismului un anumit ritm de prelucrare a unei cantităţi mari de zahăr în lipsa apei, fapt ce complică funcţionarea ficatului, rinichilor şi a celorlalte organe.

Foto: Facebook

Cum poți găti „usturoiul sălbatic” și ce beneficii aduce planta organismului

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre