Conform unui sondaj recent efectuat pe 2.000 de persoane care fac regulat exerciții în sala de fitness, doar jumătate dintre aceștia își spală echipamentele de sport după un antrenament. Mai mult, o cincime dintre femeile incluse în studiu au afirmat că poartă aceeași bustieră de până la trei ori înainte de a o spăla, iar una din zece chiar până la de șase ori.
Experții spun că îmbrăcarea aceleiași bustiere, nespălate după fiecare antrenament, de mai multe ori, consecutiv, e o practică ce atrage murdăria și odată cu ea, diverse pericole. Dacă nu spălați un sutien sport și alte piese de lenjerie purtate în timpul exercițiilor fizice imediat după aceea, vă puteți expune riscului de a dezvolta iritații ale pielii și infecții neplăcute.
Dr. Anthony Rossi, profesor de dermatologie la Memorial Sloan Kettering din New York, a explicat că hainele purtate în timpul exercițiilor fizice rețin bacterii, murdărie și alte impurități. În plus, transpirația caldă creează un mediu ideal pentru multiplicarea bacteriilor și fungilor, ceea ce poate duce la inflamații sau acnee.
Cât de des trebuie spălat echipamentul de sport
Studiile arată că aparatele de gimnastică și suprafețele din sălile de sport sunt adesea pline de bacterii, inclusiv unele rezistente la medicamente, precum și virusuri. Bacteriile periculoase, precum Stafilococul auriu rezistent la meticilină (MRSA), pot provoca infecții ale pielii care, în unele cazuri, pot deveni severe dacă nu sunt tratate corect, arată Daily Mail.
Cu toate acestea, în ciuda acestor riscuri, multe persoane nu sunt conștiente de importanța spălării hainelor de gimnastică după fiecare utilizare. În schimb, unii se bazează pe miros ca indicator pentru a decide când să spele hainele, lăsându-le să fie reciclate până când devin neprietenoase pentru nas.
Ce să facă dacă nu poți spăla bustiera
Dacă, din diverse motive, nu puteți spăla imediat hainele de gimnastică, există câteva măsuri pe care le puteți lua pentru a minimiza riscurile. De exemplu, puteți clăti hainele sub apă fierbinte și apoi să le atârnați pentru a se usca, ceea ce poate ajuta la evaporarea apei și reducerea numărului bacteriilor.
În plus, unele materiale, cum ar fi bumbacul, sunt mai puțin susceptibile de a adăposti bacterii decât fibrele sintetice, datorită tricotului mai liber care permite o mai bună circulație a aerului.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook