Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce boli pot anunța unghiile

Ce boli pot anunța unghiile
Ați observat o schimbare a unghiilor în ultima vreme? Dacă au o culoare ciudată, sunt curbate sau au pete albe, consultați de urgență un medic. Poate fi un semnal că suferiți de o boală. Ce boli pot anunța unghiile.

O schimbare a culorii, a texturii sau formei unghiilor poate fi inofensivă, dar poate fi și un semn al unei boli. Dacă observați modificări la unghii, la mâini sau la picioare, este timpul să consultați un dermatolog.

Ce boli pot anunța unghiile

O schimbare a formei, culorii sau consistenței unghiilor poate fi un motiv de îngrijorare și anumite modificări ar trebui luate chiar foarte în serios pentru că pot fi semne ale unor forme de cancer, au explicat experții de la Academia Americană de Dermatologie.

Unghiile sunt considerate adevărați indicatori ai stării de sănătate a întregului organism. Lipsa de vitamine, diabet, anemie, cancer, bolile cardiace, pulmonare, infecțioase sau hormonale sunt afecțiuni la care unghiile ne transmit imediat semnale și semne manifestate prin schimbarea de culoare, aspect sau structura.

Ce boli pot anunța unghiile. Modificări de culoare

  • Nuanța închisă spre negru indică în general stări de anemie, afecțiuni hepatice sau boli renale cronice, deficit de vitamina B12, cancer, intoxicații cu argint sau cu metale grele, traumatisme sau infecții bacteriene.
  • Petele albe apar în urmă unei carențe de fier, zinc, sau în cazul unor leziuni ale unghiei (după manichiură sau după ciocnirea unghiei de un obiect dur). Mai pot fi un indicator al artritei.
  • Liniile albe poziționate pe orizontală unghiei semnalează un deficit de proteine.
  • Porțiunile de pete albe ce apar sub unghie pot fi semnul unei infecții fungice sau a unor afecțiuni renale.
  • Nuanța albăstruie a unghiei indică o boală pulmonară cronică obstructivă (BPOC), emfizem pulmonar sau alte afecțiuni la nivelul plămânilor. Este un tip de cianoza determinat de nivelul scăzut de oxigen care circulă în globulele roșii din sânge, dar poate fi și o manifestare a unui nivel ridicat al hemoglobinei în circulația sanguină. În cazul în care culoarea albastră a unghiei dispare în urmă masării sau a încălzirii, înseamnă că acest semn a apărut că urmare a expunerii la frig sau în urmă constrictiei.
  • Unghiile gri (cenușii) sugerează afecțiuni precum malnutriția, edemul, bolile pulmonare, cardiovasculare, glaucom sau complicații după o intervenție chirurgicală.
  • Nuanța de galben indică boli ale sistemului respirator (bronșită), limfatic, a diabetului zaharat sau a unor afecțiuni hepatice.
  • Nuanța de roșu este semn al unei hemoragii cerebrale, a hipertensiunii arteriale, a unor boli pulmonare, atac de cord sau a unei intoxicații cu monxid de carbon.
  • Nuanța de verde apare la persoanele care suferă de alergii puternice, infecții fungice, emfizem sever sau infecții bacteriene.

Ce boli pot anunța unghiile. De ce apar striații

  • Unghiile uscate si fragile sunt semnul unor afectiuni ale tiroidei sau a consumul exagerat de medicamente și de produse artificiale care produc un dezechilibru nutrițional.
  • Striațiile care apar pe unghie nu sunt altceva decat indicatorul unei carențe de fier. Ele pot apărea și în artrita inflamatorie sau psoriazis.
  • Liniile orizontale de la suprafața unghiei pot anunța existența unor boli circulatorii, malnutriție sau diabet zaharat.
  • Striațiile verticale nu sunt semnul unei boli anume, ci doar a faptului că îmbătrânești și rădăcinile unghiilor nu mai funcționeaza la parametrii normali.

Sfaturi pentru unghii sănătoase

Alimentația echilibrată reprezintă unul din secretele unor unghii sănătoase. Pe lângă aceasta, este recomandat să vă păstrați mâinile curate și uscate, să evitați lacurile de unghii care conțin acetonă și formaldehidă, să aplicați pe unghii și crema hidratantă (cu fosfolipide, acid lactic sau uree) pentru a preveni crăparea unghiei și să vă faceți faci manichiură cu instrumentele proprii.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre