O călătorie către o masă sănătoasă cu achiziționarea celor mai bune legume în funcție de valoarea lor nutritivă. Specialiștii vă spun care este cea mai bună metodă pentru a le prepara.
Câți nutrienți se pierd în procesul de preparare
Potrivit specialiștilor, pregătirea legumelor face ca pereții celulari să devină poroși și membranele celulare să se rupă, ceea ce duce la scurgerea nutrienților. În plus, unii nutrienți nu rezistă foarte bine la temperaturi ridicate, mai ales atunci când sunt expuși la aceste temperaturi pentru o perioadă mai lungă de timp.
În consecință, se pierde întotdeauna o parte din nutrienți în timpul procesului de preparare. Cu toate acestea, metoda de pregătire a acestora poate face o mare diferență în cantitatea de nutrienți care rămâne.
Fierberea legumelor în apă
În timp ce legumele fierb apa se colorează, iar gospodinele obișnuiesc să o arunce la final, fără să știe că aceasta conține multe substanțe nutritive. Nutrienții care se pierd sunt în principal cei solubili în apă, precum vitaminele C și B, dar și flavonoidele și glucozinolații.
Sfatul specialiștilor: cu cât folosiți mai multă apă și cu cât fierbeți legumele mai mult timp, cu atât se vor pierde mai mulți nutrienți. Pe de altă parte, legumele fierte la aburi sunt o opțiune mai bună pentru a păstra nutrienții sănătoși, întrucât legumele intră în contact cu mult mai puțină apă.
Prepararea legumelor în cuptorul cu microunde
Se crede că alimentele preparate într-un cuptor cu microunde sunt mult mai puțin sănătoase, dar specialiștii spun că este o concepție greșită. Microundele nu sunt nici radioactive, nici periculoase. Microundele au tendința de a deteriora pereții celulari ai legumelor, dar pentru că nu se folosește apă suplimentară, majoritatea substanțelor nutritive rămân în legume.
Prepararea legumelor în cuptor
În mod obișnuit, cuptorul este setat la aproximativ 180 de grade Celsius la prepararea legumelor, dar atâta timp cât legumele conțin încă apă, acestea nu se vor încălzi mai mult de 100 de grade Celsius. Dacă preferați să le gătiți astfel, specialiștii vă recomandă să nu le lăsați multă vreme în cuptor, pentru că se vor usca.
Pe de altă parte, utilizarea cuptorului pentru prepararea legumelor vă va face să pierdeți aproximativ aceeași cantitate de nutrienți ca și utilizarea cuptorului cu microunde. Cel mai sănătos mod de a prepara legumele este prin prăjirea lor, spun specialiștii, folosind o cantitate mică de ulei. Prin această metodă, se vor pierde doar 20% dintre nutrienți.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook