Bolile de ficat sunt din ce în ce mai numeroase în întreaga lume. Înainte, cancerul hepatic era pe locul 7 în cele mai agresive și des întâlnite forme de cancer. În 2016 a ajuns pe locul 5, iar în anul 2018 era pe locul 3. Acum, din păcate cifrele au avansat și în fiecare an, peste un milion de oameni mor de cancer hepatic. Și tot fiecare an, foarte mulți oameni sunt diagnosticați cu boli ale ficatului.
Profesorul chirurg Yaman Tokat, care vine câteodată în România pentru a-și revedea bolnavii pe care i-a operat și tratat, ne-a dat detalii despre suferințele provocate de ficat pacienților.
„Cei cu ficat gras, care duc o viață sedentară și nu au o dietă sănătoasă, se expun unui pericol foarte mare. În România văd foarte mulți pacienți cu hepatocarcinom, cancer al ficatului, cât și colangiocarcinom, cancer al ductelor biliare. Cred că românii, cât și toți oamenii din lume, devin din ce în ce mai grași. Astfel apare ficatul gras. Iar ficatul gras duce la stenoză și de la stenoză se ajunge la cancer. Problema este că oamenii merg foarte târziu la spital. Chiar și când aveți mici dureri sau simptome care pot părea nesemnificative, e bine să consultați un medic”, spune prof. dr. Tokat.
Cel mai eficient tratament în cancerul hepatic la ora actuală
Opțiunile pentru tratarea cancerului hepatic, care este unul foarte agresiv, sunt numeroase, dar principala soluție este înlăturarea chirurgicală a părții bolnave sau transplantul întregului organ.
„Chirurgia hepatică se îmbunătățește constant. Acum 10-12 ani nu operam prea mulți pacienți, foarte mulți erau considerați inoperabili. Acum operăm 95% dintre pacienți prin diverse metode și tehnici. Acum combinăm intervenția cu embolizarea venei porte pentru a crește partea sănătoasă a ficatului, folosim radioembolizarea pentru a micșora tumorile cât și lobul ficatului, acum putem divide ficatul.
Deci avem foarte multe opțiuni. În tratarea cancerului hepatic chirurgia este cea mai bună soluție, însă nu este niciodată singură în procesul de vindecare. Pacientul trebuie să urmeze și un tratament citostatic și radioterapeutic. Există acum și imunoterapia. Este un tratament de multe ori foarte eficient”, ne-a explicat profesorul dr. Yaman Tokat, somitatea în domeniul chirurgiei hepatice, care operează în Instanbul și pregătește specialiști în transplantul hepatic din întreaga lume.
Știe că se face imunoterapie și în câteva clinici din România și e foarte mulțumit să constate că pacienții cu cancere de ficat, care au beneficiat de acest tratament, sunt în remisie.
Simptomele suferinței hepatice
oboseală; ● paloare sau culoare galbenă a pielii și a ochilor (icter); ● ascită; ● encefalopatie; ● schimbări bruște de comportament – vorbit mai lent, mișcări lente și nesigure; ● schimbarea programului de somn.
Este o boală ascunsă
Destul de des se întâmplă ca o mare parte din pacienți să își efectueze analizele de rutină, anual, iar la un moment dat descoperă că au o boală avansată a ficatului sau a căilor biliare. Acest scenariu este unul foarte comun și chirurgul Yaman Tokat ne explică de ce.
„Tumorile hepatice sunt alcătuite din celule hepatice și se comportă în primă fază exact ca și ficatul. De aceea, oamenii nu-și dau seama că au o boală gravă la ficat decât atunci când e prea târziu, când cancerul a ajuns la un stadiu avansat. Orice durere în partea dreaptă a abdomenului superior este un motiv să vă adresați medicului, dacă suferiți de diabet sau dacă sunteți peste greutatea normală, ori dacă în trecut ați suferit de obezitate și dacă aveți în familie persoane care suferă de boli hepatice, obligatoriu trebuie să vă monitorizați sănătatea ficatului anual”.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook