Mesajul medicilor este foarte clar: consumați prăjeli, riscați boli de inimă şi accident vascular cerebral. Acestea sunt concluziile unui nou studiu realizat în China şi citat UPI. Prăjelile sunt, de fapt, extrem de periculoase. Riscați să dezvoltați astfel de probleme de sănătate cu fiecare porţie suplimentară. Dacă adăugați doar 110 grame de alimente prăjite pe săptămână, vă puteți îmbolnăvi, au mai constatat cercetătorii.
Pentru acest studiu, oamenii de ştiinţă au analizat 19 studii publicate anterior. Ei au combinat date obţinute în urma a 17 studii în care au fost implicate peste 560.000 de persoane cu aproape 37.000 de evenimente cardiovasculare majore, precum infarct sau accident vascular cerebral.
Cercetătorii au utilizat, de asemenea, date din şase studii, efectuate pe un număr de peste 750.000 de participanţi, cu aproape 86.000 de decese în decursul unei perioade medii de 10 ani, informează Agerpres.
Consumați prăjeli, riscați boli de inimă
Iată ce au descoperit oamenii de știință. În comparaţie cu persoanele a căror dietă săptămânală era cea mai săracă în alimente prăjite, persoanele care au consumat cantitatea cea mai mare prezentau un risc sporit cu 28% de a suferi evenimente cardiovasculare majore. Totodată, acestea din urmă aveau un risc cu 22% mai mare de boli de inimă şi cu 37% mai mare de a dezvolta insuficienţă cardiacă.
Aceste riscuri au crescut substanţial cu 3%, 2% şi respectiv 12%, cu fiecare porţie suplimentară săptămânală adăugată, de circa 110 grame, informează, dr. Pei Qin de la Centrul pentru Ştiinţe Medicale din cadrul Universităţii Shenzhen şi colegii săi.
Studiul a fost publicat în jurnalul ştiinţific Heart
Chiar dacă se știu efectele consumului de prăjeli asupra organismului, nu este chiar clar modul în care alimentele prăjite pot creşte riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare. Sunt posibile mai multe explicaţii, au menţionat autorii studiului într-un comunicat. Alimentele prăjite conţin aşa-numiţii acizi graşi trans.
Aceștia se știe, sunt nocivi pentru organism. Ei provin cel mai adesea din uleiurile vegetale hidrogenate utilizate în procesul de prepare. Totodată, prăjirea stimulează producţia unor substanţe chimice secundare. Acestea, la rândul lor, pot declanşa un răspuns inflamator în organism.
Pe de altă parte, alimentele bogate în sare, cum ar fi puiul sau cartofii prăjiţi, sunt adesea servite împreună cu băuturi îndulcite cu zahăr, în special în restaurantele de tip fast-food, au notat cercetătorii. Această combinație de zahăr și sare în exces, e de asemenea, nesănătoasă.
Sursa foto : Pixabay
Spumă de hribi cu mămăligă
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook