Printre semnele ciudate ale cancerului se numără senzația de sațietate și nevoia de a face pipi mai des. Balonarea este, de asemenea, un semn comun al cancerului ovarian. Dar sunt și alte semne care prevestesc boala.
Conform statisticilor oficiale, numai în Marea Britanie, aproximativ 11 femei mor în fiecare zi din cauza acestei boli, adică în jur de 4.000 pe an. În SUA, această boală ucide de trei ori mai multe persoane în fiecare an, conform cifrelor comunicate de oficialități. Cancerul ovarian este o boală care, realmente face ravagii în rândul femeilor. Însă, descoperită la timp, e vindecabilă, spre deosebire de alte cancere, care au o rată de vindecare mult mai redusă.
Dr. Sharon Tate, șefa departamentului de dezvoltare a îngrijirii primare din cadrul organizației caritabile Target Ovarian Cancer, a declarat pentru Daily Mail că „în lipsa unui instrument de screening eficient, cunoașterea simptomelor acestei boli ne poate da un avans în diagnosticarea cancerului ovarian în cel mai timpuriu stadiu posibil.
În prezent, două treimi din cazuri sunt diagnosticate târziu, iar una din șapte femei moare în termen de două luni de la primirea unui diagnostic de cancer ovarian. Dacă este diagnosticat în cel mai timpuriu stadiu, cu atât cancerul este mai ușor de tratat”. Iată cele cinci semne mai puțin obișnuite care ar putea semnala existența cancerului ovarian.
Burtă umflată sau balonarea
De obicei, este un semn revelator că sunteți constipat – sau un efect secundar al înghițirii băuturilor carbogazoase. Dar balonarea persistentă este, de asemenea, un simptom al cancerului ovarian care nu trebuie ignorat, spun experții. Doar una din cinci femei știe că balonarea este un semn al cancerului ovarian, potrivit organizației caritabile Target Ovarian Cancer.
Unele femei dezvoltă mase vizibile care au o dimensiune similară cu cea a unei mingi de fotbal, care pot fi confundate cu un cucui de sarcină. Ovarian Cancer Action explică faptul că balonarea poate fi, de asemenea, un rezultat al ascitei, care este prezența de lichid în cavitatea abdominală.
„Atunci când celulele canceroase se răspândesc în mucoasa abdomenului (peritoneu), acestea o pot irita și pot provoca acumularea de lichid. De asemenea, cancerul poate bloca o parte a sistemului limfatic, astfel încât lichidul nu se poate scurge din abdomen ca de obicei”, explică medicii de la Cancer Research UK.
Senzație rapidă de sațietate
Faptul că nu ai poftă de mâncare – sau că te simți sătul după ce mănânci puțin – ar putea fi un alt semn al cancerului ovarian. La fel ca balonarea, această sațietate precoce poate fi cauzată de o tumoare sau de ascită. Aceasta vă poate face să nu simțiți foame, deoarece lichidul împinge împotriva altor organe din stomac.
Dureri de spate
Durerea de spate este un simptom comun al cancerului ovarian, dar de obicei este ignorat și se crede că ar putea fi cauzată de altceva. Însă prezența unei tumori poate provoca dureri persistente în abdomen, șolduri și pelvis. Deși poate părea că nu are legătură cu cancerul ovarian, dacă tumora se răspândește în abdomen sau în pelvis, poate irita țesutul din partea inferioară a spatelui, spun experții.
Dacă durerea este persistentă, este nouă pentru dumneavoastră și nu poate fi atribuită cu ușurință altor factori, ar trebui să cereți sfatul medicului dumneavoastră de familie.
Urinarea frecventă
Nevoia de a merge la toaletă mai des poate fi un semn de infecție. Dar este, de asemenea, un simptom potențial al cancerului ovarian. Totuși, acest semn de cancer nu este cunoscut pe scară largă. Urgența de a face pipi ar putea fi cauzată de o tumoare sau de ascită, potrivit doctorului Tate.
Atunci când o tumoare crește în zona pelviană, în acest caz pe ovare, aceasta poate împinge împotriva vezicii urinare – generând necesitatea de a merge mai frecvent la toaletă. Presiunea internă poate bloca, de asemenea, ureterele, care sunt tuburile ce leagă rinichiul de vezica urinară, potrivit Cancer Research. Dacă se întâmplă acest lucru, urina nu se poate scurge, ceea ce poate provoca umflarea rinichiului.
Sursa foto: Pixabay
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook