Cercetările anterioare la oameni au arătat că alimentele grase pot grăbi singure declinul cognitiv care este asociat de obicei cu îmbătrânirea, prin declanșarea inflamației. Chiar și un răsfăț ocazional cu zahăr sau un festin gras poate avea un impact asupra memoriei, arată alte studii pe animale.
Deficit de memorie și inflamație în creier
În noul studiu realizat de o echipă de cercetători de la Ohio State University, șobolanii hrăniți cu alimente grase timp de doar trei zile înainte de operație au prezentat semne persistente de deficit de memorie care au durat până la două săptămâni. Acest lucru a fost însoțit de un val de inflamație în creier, care a persistat timp de trei săptămâni.
Poate apărea o problemă de memorie pe termen lung
„Dieta bogată în grăsimi singură ar putea crește inflamația în creier doar puțin. Dar apoi aveți o intervenție chirurgicală care face același lucru, iar atunci când sunt puse împreună, într-un timp scurt obțineți un răspuns sinergic care poate pune lucrurile în mișcare spre o problemă de memorie pe termen mai lung”, spune Ruth Barrientos, cercetător în neuroștiințe comportamentale de la Ohio State University.
Pentru a obține aceste rezultate, echipa a hrănit șobolani tineri și bătrâni cu o dietă bogată în grăsimi sau cu o dietă standard timp de trei zile înainte de o procedură asemănătoare unei operații abdominale exploratorii. Grupurile de control au fost anesteziate, dar nu au suferit nicio intervenție chirurgicală. Două săptămâni mai târziu, toate animalele au fost supuse la o serie de teste de memorie.
Deficit de memorie doar din cauza alimentelor nesănătoase
Problemele de memorie observate atât la șobolanii tineri, cât și la cei mai bătrâni, hrăniți cu diete bogate în grăsimi, au persistat cel puțin două săptămâni după operație.
Un efect de durată mai mare decât cel pe care cercetătorii l-au observat la rozătoare înainte și după doar 3 zile, nu săptămâni, de consum de alimente nesănătoase. Cercetătorii au stabilit că aceste efecte nu au fost legate de anestezie, deoarece alte animale hrănite cu o dietă grasă, dar scutite de orice anestezie sau intervenție chirurgicală. Au prezentat deficit de memorie similare doar din cauza alimentelor nesănătoase.
Cât de importanți sunt acizii grași Omega-3 DHA
Pe de altă parte, cercetătorii au descoperit că o lună de suplimente de acizi grași Omega-3 DHA a atenuat răspunsul inflamator post-operator și a prevenit problemele de memorie asociate atât la șobolanii tineri, cât și la cei mai în vârstă. „DHA a fost foarte eficient în prevenirea acestor modificări”, spune Barrientos.
„Și acest lucru este uimitor – sugerează cu adevărat că acesta ar putea fi un potențial tratament prealabil, mai ales dacă oamenii știu că vor fi supuși unei intervenții chirurgicale și că dieta lor este nesănătoasă”, mai spun specialiștii. Cu toate acestea, nu este clar cum s-ar putea traduce rezultatele acestui studiu pe animale la oameni, în special la pacienții obezi care au suferit o intervenție chirurgicală, nu doar la mâncătorii ocazionali nesănătoși.
Sursă foto: interestingengineering.com
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook