Simona Ionescu / Redactor Șef

O expoziție de neratat la Galeria Romană: „Omul fără memorie”. Doi artiști din noua generație și lucrările lor

O expoziție de neratat la Galeria Romană: „Omul fără memorie”. Doi artiști din noua generație și lucrările lor
Galeria Romană invită publicul la vernisajul expoziției „Omul fără memorie” care va avea loc marți, 6 februarie, ora 19.00, la sediul din Bd. Lascăr Catargiu, nr. 1. Doi artiști din noua generație și lucrările lor.

În luna februarie, în perioada 6-29.02, expun tinerii artiști Teodor Zaica și Mircea Hristescu, într-un dialog generat de preocuparea comună pentru un fenomen istoric puțin vizitat în istoria artei românești recente: programul ideologic de creare a omului fără memorie.

Cei doi își propun să reînvie memoria victimelor represiunilor comuniste, prin lucrări pline de forță, de la portretele încărcate cu un spirit iconic, până la compozițiile de mari dimensiuni reprezentând scene ale unor măsuri punitive abuzive. Expoziția „Omul fără memorie” invită vizitatorul la meditație, lucrările fiind infuzate cu o spiritualitate care le animă cu discreție.

În deschiderea vernisajului va lua cuvântul Mădălina Manolache, istoric de artă.

Cine este tânărul pictor Teodor Zaica

Teodor Zaica a studiat între 2006-2014 la Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza din Bucureşti, urmând apoi cursurile Universităţii Naţionale de Arte, în cadrul Facultăţii de Arte Plastice, secţia Pictură, din 2014 până în 2018. El expune lucrări din seriile „Închisori comuniste” și „Creare a omului fără memorie”. Lucrează cu arhive de imagini și referințe de film, prin transferul și prelucrarea imaginii până la dematerializare. Lucrările sale pline de atmosferă, în care doi poli opuși, veșnicul Bine și Rău, se luptă, oglindesc frământările interiorului uman.

Proiectul „Închisorile comuniste / Crearea omului fără memorie” al pictorului Teodor Zaica propune scoaterea la iveală a unei realități aspre care timp de aproape jumătate de secol a fost ascunsă sub pătura unei istorii fabricate, se arată pe institut.ro. Proiectul are ca principală sursă de inspirație închisoarea de la Pitești. “Fenomenul Pitești” a reprezentat un experiment de reeducare, ce consta în distrugerea psihică a individului. Acest plan presupunea reeducarea tuturor opozanților politici în spiritul comunist, prin ștergerea vechii identități a fiecăruia și înlocuirea ei cu una nouă

Mircea Hristescu și imaginile fotografice

Mircea Hristescu este absolvent al Universității Naționale de Arte din București, secția Foto-Video. Artist multimedia, el a ales cu predilecție pictura ca mediu de lucru în creația recentă. Reorientându-se însă către Pictura tradițională, Mircea Hristescu își găsește totodată inspirația în imaginile fotografice. Nu lipsesc referințele la pictura românească modernă și contemporană (Horia Bernea, Ion Grigorescu), abordând o voită economie cromatică și o realistă simplitate. Artistul este interesat să capteze imaginea care tinde spre sacralizare a omului asuprit.

Amândoi pictorii activează în București.

Programul de vizitare la Galeria Romană

Afișul expoziției

Expoziția „Omul fără memorie” va putea fi vizitată începând cu 6 februarie (ora 19.00), până la data de 29 februarie.

Program Galeria Romană: Luni – Vineri: 10:00 – 18:00, Sâmbătă: 10:00 – 15:00.

Parteneri media: Catena pentru artă, Evenimentul Zilei, Senso Arte, Intell News, Modernism, Agenția de carte, Ultima Oră, Curatorial.ro, Empower Artists, TVR 1, TVR Cultural, Propagarta, Nine O’Clock, Asti Arthotel, Ceaşca de cultură și Rețete și Vedete.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre