Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum se gătește corect fiecare tip de carne. Vă feriți de boli

Cum se gătește corect fiecare tip de carne. Vă feriți de boli
Carnea este un aliment nelipsit din frigider și reprezintă un aliment de bază pentru sănătatea organismului. Dar sigur știți cum se gătește corect? Este important pentru că vă ferește de boli.

Este important să știi cum trebuie gătit fiecare tip de carne pentru a evita răspândirea bacteriilor. În cazul în care carnea nu este preparată corect există riscul de îmbolnăviri cu salmonella, trichinella sau alte tulburări gastrointestinale.

Cum se gătește corect fiecare tip de carne

Pentru că este unul dintre cele mai populare alimente din întreaga lume, merită să aflăm care este timpul corect de gătire la cuptor pentru cele mai cunoscute tipuri de carne.

Trebuie să setezi o temperatură mare la început, spun specialiștii, iar apoi să o scazi treptat sau să păstrezi o temperatură constantă pe toată durata procesului de gătire.

Carnea de vită. Vita este unul dintre cele mai pretențioase tipuri de carne, iar în funcție de partea care este gătită, trebuie să adaptezi temperatura și durata procesului de gătire.

  • Coastele de vită se gătesc cel mai bine la o temperatură de 165 de grade, cu o durată de 30-40 de minute pe kilogram.
  • Fileul de vită are nevoie tot de 165 de grade pentru a se pătrunde, dar de un timp mult mai scurt, aproximativ 20 de minute pe kilogram.
  • Mușchiul de vită are nevoie însă de o temperatură de 220 de grade și 45-60 de minute pe kilogram pentru a se găti corect.

Carnea de pasăre. Fie că vorbim despre curcan, pui sau găină, acestea sunt tipuri de carne extrem de versatile și care nu necesită atenție sporită în timpul procesului de gătire.

  • Curcanul are nevoie de o temperatură de 165 de grade și de o durată de gătire de 30 de minute pe kilogram.
  • Puiul și găina au nevoie de 180-190 de grade pentru a se găti corect și de un timp aproximativ de 40-60 de minute pe kilogram.
  • Rața necesită o temperatură de 190 de grade și un timp de 20 de minute pe kilogram.
  • Carnea de prepeliță, din ce în ce mai des utilizată de mămici în alimentația copiilor, are nevoie de o temperatură de peste 210 grade și de un timp de 20-30 de minute ca să fie gătită.

Carnea de miel. Trebuie lăsată la temperatura camerei cam 30 de minute înainte de a o introduce la cuptor. Mielul are nevoie de o temperatură între 165 și 190 de grade și de un timp de gătire de aproximativ 30 de minute pe kilogram.

Carnea de porc.  Preparatele din carne de porc au un conținut bogat de grăsimi, de aceea este recomandat ca ea să fie gătită la cuptor. Pentru a găti corect carnea de porc ai nevoie de o temperatură de 170 de grade și de un timp de aproximativ 20-25 de minute pe kilogram.


Este posibil să fi avut coronavirus și nu știai. Iată care sunt semnele

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre