Alergia la soare descrie mai multe afecțiuni care determină formarea pe piele a unei erupții cutanate pruriginoase după expunerea la soare sau la alte surse de radiații ultraviolete.
Care sunt cauzele apariției și factorii de risc.
Care sunt simptomele
Potrivit specialiștilor, semnele și simptomele alergiei la soare includ mâncărime (prurit), înțepături, umflături mici care pot fuziona în pete ridicate, înroșire a zonei expuse, vezicule sau urticarie. Simptomele apar de obicei numai pe pielea care a fost expusă la soare sau la o altă sursă de lumină UV. Simptomele apar la câteva minute sau ore după expunerea la soare.
Consultați un medic dacă aveți reacții cutanate neobișnuite și supărătoare după expunerea la soare. În cazul simptomelor severe sau persistente, poate fi necesar să consultați o persoană specializată în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor pielii..
Cauzele apariției alergiei la soare
Cauzele alergiei la soare includ reacțiile sistemului imunitar la lumina soarelui, anumite medicamente și substanțe chimice care fac pielea mai sensibilă la soare. Nu este clar de ce unii oameni au alergie la soare și alții nu, dar, spun oamenii de știință, trăsăturile ereditare pot juca un rol important.
Factori de risc
Cât privește factorii de risc, unele simptome ale alergiei la soare sunt declanșate atunci când pielea este expusă la o substanță și apoi la lumina soarelui. Substanțele comune responsabile pentru acest tip de reacție includ parfumurile, dezinfectanții și substanțele chimice utilizate în unele creme de protecție solară.
O serie de medicamente pot face ca pielea să ardă mai repede la soare, inclusiv antibioticele pe bază de tetracicline, medicamentele pe bază de sulfa și analgezicele. Având dermatită crește riscul de a avea o alergie la soare. Veți face alergie la soare, dacă aveți un frate sau un părinte cu o alergie la soare.
Cum să preveniți alergia la soare
Dacă aveți o alergie la soare sau o sensibilitate crescută la soare, vă sunt necesare aceste sfaturi ale specialiștilor. Evitați expunerea la soare între orele 10 a.m. și 4 p.m. Razele soarelui sunt cele mai puternice în timpul acestor ore.
Încercați să programați activitățile în aer liber pentru alte ore. Dacă nu puteți face acest lucru, limitați timpul în care sunteți la soare. De asemenea, evitați expunerea bruscă la multă lumină solară. Multe persoane au simptome de alergie la soare sezonier.
Simptomele apar atunci când orele de lumină ale zilei se prelungesc și oamenii sunt expuși la mai multă lumină solară. În aceste momente, creșteți treptat timpul petrecut în aer liber, astfel încât pielea dumneavoastră să aibă timp să se adapteze la creșterea luminii solare.
Aplicați întotdeauna protecție solară
Purtați ochelari de soare și îmbrăcăminte de protecție. Tricourile cu mânecă lungă și pălăriile cu boruri largi vă pot ajuta să vă protejați pielea de expunerea la soare. Evitați țesăturile subțiri sau cu o țesătură larg, pentru că razele UV pot trece prin ele.
Folosiți o cremă de protecție solară rezistentă la apă, cu spectru larg, cu un SPF de cel puțin 30, chiar și în zilele înnorate.
Aplicați crema de protecție solară cu generozitate și reaplicați-o la fiecare două ore sau mai des dacă înotați sau transpirați. Aplicați o folie pentru ferestre care blochează UV. Puneți o folie care blochează UV pe geamurile casei și ale mașinii dumneavoastră.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook