Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum se ține post corect. Sfaturi utile de la nutriționistul Mihaela Bilic

Cum se ține post corect. Sfaturi utile de la nutriționistul Mihaela Bilic
Românii ortodocși tocmai au intrat în Postul Crăciunului, o perioadă de restricții alimentare menite să purifice organismul înaintea uneia din cele mai importante sărbători religioase – Crăciunul, adică nașterea Mântuitorului Iisus Hristos.

În timp ce oamenii bisericii transmit credincioșilor ce alimente sunt interzis a fi consumate în această perioadă, sfaturile nutriționistului sunt binevenite pentur a ști cum se ține post corect. În fond, cu toții ne dorim sănătate. „A început postul Crăciunului. Prin eliminarea produselor de origine animală dăm posibilitatea organismului să se regenereze, să se echilibreze, să se repare, să se odihnească”, spune nutriționistul Mihaela Bilic, care are și câteva recomandări pentru cei care vor ține postul.

Greșeli care trebuie evitate în post

„Fiți atenți la cantitate! Principiul de bază este să mănânci puțin, cât să supraviețuiești. Obiectivul postului este să experimentezi senzația de foame, nu să te îndopi cu produse vegetale.

Evitați consumul de produse semipreparate, ambalate și ultraprocesate! Ca să aveți beneficii pentru sănătate, preparați mâncăruri simple, pe bază de cereale, legume și leguminoase. Evitați prăjelile, produsele de patiserie, tot ce este bogat în soia și grăsimi vegetale. Gătiți ciorbe, tocănițe, ghiveci de legume și multe salate.

Atenție la excesul de dulciuri! Postul religios nu interzice zahărul, deși acesta obosește ficatul și crește colesterolul din sînge. Dulciurile de post sunt un amestec de făină, grăsime vegetală și zahăr care duce rapid la îngrășat.

Nici excesul de sare și ulei din alimentele procesate nu este benefic, solicită digestia și metabolismul. În post trebuie limitat consumul de grăsime, zilele cu dezlegare la ulei și vin sunt la fel de rare ca și zilele cu dezlegare la pește”, a transmis Mihaela Bilic pe contul ei de Facebook.

Cum se ține post corect. Obiective de urmărit

„Creșteți consumul de legume proaspete sau congelate, cu cat mai diferite și mai colorate, cu atât mai bine. Pigmenții vegetali sunt fitonutrienți benefici pentru sănătate. Asigurați hidratarea optimă și beți apă sub diferite forme: apă cu lămâie, ceai verde, infuzii de plante, supe și ciorbe, cafea etc.

Faceți pauze alimentare de 5 – 6 ore între mese, ca să-i dați organismului timp să digere și să proceseze masa anterioară. Postul înseamnă multă disciplină, este și un exercițiu psihologic, nu doar alimentar. Învățați moderația și limitați cantitatea de mâncare consumată. Dacă ții post cu adevărat, nu trebuie să te scoli sătul de la masă”, a mai transmis celebrul nutriționist Mihaela Bilic.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre