Doctorul Mihaela Bilic spune că deși ni se pare că noi, oamenii, arătăm așa de o veșnicie, istoria evoluției speciilor ne confirmă că avem în spate 7 milioane de ani de existență, cu modificările de rigoare- și ca aspect, și ca obiceiuri. Din ei, ultimele 2 milioane de ani am fost vânători-culegători, iar ultimii 10.000 de ani am fost agricultori.
Ca să ajungem mai aproape de zilele noastre, în majoritatea timpului oamenii nu au avut mâncare pe săturate, ba chiar se și murea de foame. Odată cu industrializarea din anii ‘70, cu supraproducția alimentară și cu alimentele ultra-procesate, am ajuns să ne confruntăm cu obezitatea.
De ce nu erau mulți oameni grași în trecut
„De ce nu erau oamenii grași în trecut? Ba erau, însă doar cei care își permiteau. Amintiți-vă de nobilii romani care mâncau tolăniți în paturi și vomitau, ca să poată mânca din nou. Deci potențial de îngrășare am avut mereu, sătuli nu prea am fost de-a lungul istoriei.
Grăsimea a fost mereu venerată și în multe culturi simbolul fertilității era o femeie obeză. Nimic întâmplător dacă ne gândim că hormonii sexuali sunt dependenți de grăsime, adolescenții la pubertate au nevoie de 5 – 6 kg de grăsime în plus ca să poată dezvolta caracterele sexuale secundare.
Grăsimea este vitală și pentru formarea și funcționarea optimă a creierului, iar depozitele de grăsime din corp sunt garanția independenței noastre energetice- ca un fel de baterie de rezervă a telefonului, care asigură supraviețuirea și funcționarea chiar dacă nu mâncăm nimic câteva ore-zile”, explică specialistul.
Natura a „programat” oameni capabili să se reproducă
Natura ne-a vrut capabili să ne reproducem. Pentru asta a trebuit să fim grași, mai explică nutriționistul. „Paradoxul este că Natura nu ne-a vrut sănătoși, ci capabili să ne reproducem. Nu longevitatea a fost obiectivul (să trăim sănătoși până la adânci bătrâneți), ci să avem cat mai mulți urmași.
Din acest motiv suntem dotați din naștere cu mecanisme de îngrășare- orice calorie mâncată în plus înseamnă grăsime, iar grăsimea asigură supraviețuirea și funcția sexuală. Nu de diabet, hipertensiune și colesterol crescut ne-a ferit Natura, ci de riscul de a muri de frig sau de foame înainte de a avea moștenitori”, a mai explicat dr. Mihaela Bilic într-o postare pe pagina sa de pe o rețea de socializare.
De ce ne este așa greu să slăbim?
Societatea de azi ne impune să fim slabi. Așa e moda, așa se consideră că arată un corp estetic. Cu corporatiști cu pătrățele. Oamenii încep diete și antrenamente mai mult sau mai puțin epuizante. E bine? Doctorul Bilic explică ce se întâmplă de fapt.
„Organismul intră în panică și se opune din răsputeri acestei acțiuni care, după instinctele lui, pune în pericol viața și înmulțirea speciei. Iar instinctul nu poate fi înfrânt cu voință, așa cum ultimii 50 de ani de abundență alimentară nu pot șterge cele 7 milioane de ani de evoluție în slujba grăsimii. Suntem programați pentru a ne îngrășa și ne ia o viață întreagă să luptăm cu asta. Grav este că trăim cu impresia că noi suntem de vină că nu reușim”, a mai explicat specialistul.
Sursa foto: Pixabay, Facebook
Exclusiv. Ce o obseda pe Antonia în liceu? Prietenii din America și-au dat drumul la gură
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook