Simona Ionescu / Redactor Șef

Deficitul de magneziu provoacă depresie. Ce putem face

Deficitul de magneziu provoacă depresie. Ce putem face
Deficitul de magneziu în corp poate provoca depresie, dar și multe alte probleme. Ce putem face în acest caz? În primul rând să recunoaștem simptomele, apoi să le tratăm.

Deficitul de magneziu poate provoca diverse probleme neplăcute în corp. De la depresie până la crampe musculare, lipsa acestui mineral esențial din corp dă o mulțime de bătăi de cap. 

Consecințele deficitului de magneziu 

retetesivedete.ro a alcătuit o listă cu consecințele nefaste pe care le poate avea carența de magneziu la nivelul corpului: 

Crampe și tensiune musculară – lucru resimțit de către noi toți, dar îndeosebi la sportivi în cazul unui efort fizic susținut. Recomandarea specialiștilor este de a consuma alimente bogate în magneziu sau suplimente alimentare. 

Diabet de tip 2 – În prezent, există în jur de șaizeci de milioane de diabetici în Europa. Majoritatea diabeticilor – aproximativ 90% – suferă de diabet de tip 2. Pe lângă excesul de greutate și lipsa exercițiilor fizice, magneziul joacă un rol important în dezvoltarea acestei boli. 

Artimia cardiacă și hipertensiunea arterială – Ambele pot rezulta sau pot fi agravate de deficiența de magneziu. Împreună cu mineralele potasiu și calciu, magneziul asigură transmiterea lină a impulsurilor nervoase și explică clar legătura dintre deficiența de magneziu și aritmia cardiacă. Dacă organismului îi lipsește magneziul, celulele musculare nu se pot relaxa după stimulare. Acest lucru poate duce la tulburări funcționale, cum ar fi aritmia cardiacă, care se poate manifesta ca o frecvență cardiacă mai rapidă (tahicardie), o bătaie cardiacă omisă (bătăi premature ale inimii) sau un ritm cardiac complet neregulat (fibrilație cardiacă).

Migrene și dureri de cap – Persoanele care suferă de migrenă au adesea un nivel distinct de magneziu în sânge. Prin urmare, deficitul de magneziu este, de asemenea, asociat cu dezvoltarea durerilor de cap și a migrenei.

Pont: Societatea germană pentru migrenă și cefalee (DMKG) recomandă doze mari de magneziu pentru tratamentul și prevenirea migrenei.

Deficitul de magneziu provoacă depresie

Depresia este o afecțiune larg răspândită, care afectează aproximativ 25% din populația Europei și procentul crește de la an la an. Cauzele acesteia pot varia foarte mult. Studiile științifice au arătat că persoanele care suferă de depresie au adesea o deficiență de magneziu, și că deficiența de magneziu crește riscul de a dezvolta depresie.

Magneziul are un efect antidepresiv comparabil cu cel al unui anumit medicament antidepresiv folosit de către specialiști. Magneziul este, prin urmare, un tratament adițional util pentru persoanele care suferă de depresie. 

Cum alegem suplimentul potrivit și cum îl consumăm

Deficitul de magneziu provoacă depresie
Sursa foto: Facebook

Pe piață găsim o mulțime de forme de magneziu pe care le putem utiliza pentru a crește aportul. Însă cum îl alegem pe cel potrivit? Specialiștii recomandă alegerea unei forme de magneziu organică, la fel ca cea care se găsește în mod normal în corpul uman. Astfel, gradul de absorbtie va fi ridicat. Un astfel de exemplu poate fi citratul de magneziu, aceasta forma fiind una organică și ușor de găsit pe piața autohtonă. De asemenea, este indicat consumul de alimente bogate în acest mineral. 

OMS (Organizația Mondială a Sănătății) recomandă o doză de 300mg de magneziu pe zi, însă aceasta poate varia în funcție de recomandarea medicului. Cât despre supradoză, în general rinichii care funcționează normal elimina surplusul prin urină. 

Cofeina în îngrijirea părului. Ce spun specialiștii

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre