Știrea zilei în sănătate este că oamenii de știință au descoperit, în sfârșit, cauza majoră a bolii colonului iritabil, o maladie despre care, zeci de ani, doar au presupus ce o declanșează. Boala colonului iriabil, cunoscută și ca Boala Crohn, afectează un sfert din populația lumii, indiferent de vârstă. Neștiindu-i-se cauza, nici tratamentul pentru miliarde de oameni nu a putu fi stabilit cu eficiență.
Abia de acum încolo, în lumina noii descoperiri, cercetătorii vor putea lucra la un tratament eficient. Conform BBC, care citează oameni de știință din Marea Britanie, o cauză majoră a bolii colonului iritabil este un punct slab în AND. Acesta e prezent la 95% dintre persoanele care prezintă boala. Acest punct slab face ca anumite celule imunitare să acționeze necontrolat și să provoace o inflamație excesivă în intestine.
Cercetătorii au descoperit ce declanșează boala colonului iritabil
Echipa de cercetători britanici a descoperit că unele medicamente, care deja există pe piață, par să inverseze boala în experimentele de laborator și acum vizează teste pe oameni.
Boala Crohn și colita ulcerativă sunt cele mai comune forme ale bolii colonului iritabil. Se estimează că afectează peste 2 miliarde de oameni, la nivel mondial și, de obicei, începe în adolescență sau la tineri adulți.
Jurnaliștii de la BBC o menționează pe Lauren Golightly, care acum are 27 de ani, și care a avut primele simptome la vârsta de 16 ani, cu crampe stomacale și sânge în scaun. Aceste simptome au fost puse pe seama petrecerilor, iar abia la 21 de ani, când a suferit o intervenție chirurgicală pentru a-i fi îndepărtată apendicele, medicii au realizat că suferă de boala Crohn. În urmă cu trei ani, a avut nevoie de o stoma de urgență după ce o parte din intestine i s-au „oprit”, și încă trebuie să „ia multe medicamente pentru durere” din cauza numeroaselor operații necesare.
Cum acționează defecțiunea de ADN care produce boala colonului iritabil
O parte a sistemului imunitar implicată puternic în boala colonului iritabil sunt celulele albe din sânge numite macrofage. Acestea invadează pereții intestinelor și eliberează substanțe chimice – numite citokine – care duc la o inflamație masivă. Inflamația este parte a răspunsului normal al corpului la infecție, dar prea multă inflamație pe o perioadă prea lungă de timp poate avea consecințe devastatoare pentru sănătate.
Grupul de cercetători de la Francis Crick Institute și University College London a realizat o analiză genetică profundă pentru a încerca să dezlege cauza bolii colonului iritabil. Astfel, oamenii de știință au descoperit o secțiune de ADN care se dovedește a fi „regulatorul principal” al inflamației pentru macrofage. Acesta se află chiar „în vârful piramidei”, spune dr. James Lee de la Francis Crick Institute.
Genele controlează setul de substanțe chimice inflamatorii eliberate de macrofage, iar unii oameni se nasc cu o versiune a acestora care face ca organismul lor să răspundă excesiv. Dr. Lee a declarat: „Aceasta este, fără îndoială, una dintre căile centrale care se defectează pentru ca oamenii să dezvolte boala colonului iritabil. Este procesul prin care una dintre cele mai importante celule care cauzează boala funcționează greșit”.
Când va apărea tratamentul eficient
Experimentele suplimentare, detaliate în revista Nature, au arătat că medicamente deja aprobate pentru alte boli ale colonului, precum cancerul, au fost capabile să calmeze această inflamație excesivă.
„Am descoperit nu doar cum și de ce se defectează acest proces, ci și o posibilă modalitate de a trata această boală”, mai spune dr. Lee. Cu toate acestea, nu va exista un nou tratament pentru boala colonului iritabil în curând. Cercetătorii au un avantaj, deoarece medicamentele deja există, dar trebuie să găsească o modalitate de a viza doar macrofagele pentru a nu provoca efecte secundare în tot corpul.
De asemenea, medicamentele trebuie să fie calibrate precis pentru a calma boala colonului iritabil, dar fără a lăsa pacienții susceptibili la infecții prin dezactivarea părții bune a inflamației în combaterea bolilor. Conform cercetătorilor, studiile clinice vor începe în maxim cinci ani.
Simptomele bolii colonului iritabil
- diaree
- dureri sau crampe abdominale
- sânge în scaun
- sângerare din rect
- oboseală
- pierdere în greutate fără a încerca
Sursa foto: Pixabay
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook