La prima vedere, pijamalele nu fac parte din categoria lucrurilor care sunt expuse bacteriilor. Specialiștii demontează acest mit.
Potrivit informațiilor oferite de Livingstrong, medicii dermatologi susțin că e mult prea mult să purtați pijamale timp de o săptămână. „Îmbrăcămintea de corp va acumula în timp, multe celule moarte și reziduuri care se află pe piele”, susține dr. Jennifer Gordon, dermatolog la Westlake Dermatology din Austin, Texas. Iar aceste lucruri pot afecta sănătatea în multe moduri.
Crește riscul de acnee sau iritație a pielii
Dormitul în aceleași haine, în fiecare noapte, fără a le spăla vă poate expune pielea la unele lucruri potențial neplăcute. În primul rând, pijamalele vor începe să capteze multă transpirație, uleiuri naturale și celule moarte care „se scurg” de piele în timp ce dormiți. „Acestea nu sunt neapărat dăunătoare, dar este posibil ca toată acumularea aceasta de materii moarte să provoace blocări ale porilor care ar putea crește riscul de acnee sau erupții cutanate”, spune dr. Gordon.
Pot fi „colonizate” de bacterii
O mulțime de fungi și bacterii care ajung pe piela pot apoi să sfârșească în materialul pijamalelor. De acolo, se pot întâmpla lucruri ieșite de sub control, precum înmulțirea acestor microorganisme, cel mai puțin dăunător lucru fiind mirosul ciudat pe care îl pot avea pijamalele și cel mai rău, faptul că ar putea afecta pielea.
Cât de des ar trebui spălate pijamalele? Nu există recomandări stricte, ține mult și de confortul personal, dar iată ce spun medicii recomandă să fie schimbate la trei, maximum patru nopți. „Dar dacă transpirați abundent în somn sau dacă purtați pijamaua fără lenjerie intimă, cel mai bine ar fi să le spălați în fiecare zi sau la două zile”, mai spune Gordon.
Alternați pijamalele
Să folosiți alternativ două perechi de pijamale, vă va ajuta să le păstrați curate și proaspete pentru mai mult timp. În acest fel, nici bacteriile nu vor avea timp să se mute în țesătura lor și vor mirosi mereu a proaspăt.
Aerisiți pijamalele
E foarte important să agățați pijamalele undeva la aer, nu sub pernă, mai ales dacă aveți tendința de a transpira mult noaptea. Acest lucru va ajuta la disiparea mirosurilor persistente și va permite țesăturii să se usuce. Hainele de dormit care sunt lucrate din țesături dense vor capta mai multă transpirație și bacterii. Ideale sunt pijamalele de mătase, care sunt ușoare și oferă adesea un efect de răcire, dacă dormiți într-un dormitor în care este cald.
Faceți duș înainte de culcare
A face un duș înainte de culcare ajuta la spălarea celulelor moarte ale pielii și a bacteriilor, astfel încât mai puține ajung pe pijamale. Atenție! Dacă puneți pijamalele imediat după aplicarea unei creme hidratante, unele dintre uleiurile din crema hidratantă s-ar putea transfera pe haine. Orice murdărie sau piele moartă care s-ar putea afla pe cearșafurile nespălate se va transfera în pijamale, așa că asigurați-vă de faptul că veți spăla cearșafurile o dată pe săptămână.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook