Simona Ionescu / Redactor Șef

Doi decidenți din Sănătate, medici, cer vaccinarea obligatorie: „Vaccinarea nu trebuie să mai fie o alegere individuală”

Doi decidenți din Sănătate, medici, cer vaccinarea obligatorie: „Vaccinarea nu trebuie să mai fie o alegere individuală”
Doi medici atrag atenția asupra pericolelor care s-ar putea abătea asupra celor ce nu se vaccinează. Decidenții din Sănătate vor o lege nouă și consideră că vaccinarea nu ar mai trebui să fie o alegere individuală.

Doi decidenți din Sănătate cer o lege nouă, prin care vaccinarea să nu mai poată fi o alegere individuală. Valeria Herdea, președinta CNAS, precum și Simin-Aysel Florescu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale Victor Babeş, au făcut o serie de afirmații care au stârnit controverse. 

Cei doi medici consideră că este necesară o comunicare prin care oamenii să înțeleagă beneficiile, precum și o lege care să îi oblige pe aceștia să se vaccineze. 

Șefa CNAS cere încredere în medici și vaccinare obligatorie 

„În ultima perioadă, postpandemie, am asistat la un fenomen paradoxal. Deşi am trecut prin pandemie şi am înţeles ce înseamnă să fii vaccinat şi să faci faţă la boli infecţioase, am uitat foarte repede lecţiile pandemiei, iar acoperirea vaccinală a scăzut foarte mult, de exemplu rată de aproximativ 70% pentru vaccinarea antirujeolică”, a afirmat Herdea la conferinţa pe teme de sănătate de luni. 

Valeria Herdea a declarat că vrea lege pentru vaccinarea obligatorie
Foto: EVZ

„Trebuie să facem ceva să crească încrederea populaţiei în personalul medical (…), să înţeleagă oamenii care sunt beneficiile vaccinării. (…) Din punctul meu de vedere, şi îmi asum ceea ce spun, vaccinarea nu ar trebui discutată ca opţională. 

Fiecare dintre noi a avut o şansă să fie vaccinat şi protejat atunci când era copil şi la vremea respectivă nu aveam acces la toate vaccinurile care se găsesc în prezent. Ţine doar de noi să ne vaccinăm copiii, pentru a le da dreptul să crească sănătoşi”, a adăugat Herdea.

„Este necesară o lege a vaccinării prin care să trecem de pragul explicaţiilor” 

La rândul său, Simin-Aysel Florescu susține și ea ideea de lege care să oblige oamenii să se vaccineze contra diverselor boli infecțioase. 

Simin-Aysel Florescu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale Victor Babeș, susține și ea ideea de vaccinare obligatorie
Foto: YouTube

Acesta consideră că „este necesară o lege a vaccinării prin care să trecem de pragul explicaţiilor (…) pentru că, dacă vorbim de sănătate publică, vaccinarea nu mai este o alegere individuală”.

„În cele mai multe cazuri, părinţii care nu îşi vaccinează copii ignoră cu desăvârşire subiectul vaccinării. Trece pe lângă ei toată informaţia noastră. Şi mai mult, dacă copilul supravieţuieşte şi e bine, e o dovadă în plus că e mai bine aşa, că se imunizează natural, ceea ce e iraţional, pentru că, în acest fel, ajungem la izbucniri epidemice şi la nenumărate cazuri complicate”, a completat Florescu.

Herdea s-a răzgândit și a venit cu clarificări 

După ce a provocat o furtună prin declarațiile ei, Valeria Herdea a revenit ulterior și a susținut că ar fi fost înțeleasă greșit, cu toate că afirmase clar faptul că „din punctul meu de vedere, şi îmi asum ceea ce spun, vaccinarea nu ar trebui discutată ca opţională”. 

La o zi distanță însă, preşedinta Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate s-a sucit și spune că de fapt intenția ei era alta. 

Herdea s-a răzgândit ulterior și spune că vrea doar informarea pacienților obligatorie, nu și vaccinarea în sine

„Pentru că declaraţia mea de ieri a fost interpretată eronat, precizez un lucru esenţial: singurul lucru obligatoriu este doar informarea pacienţilor. Aşadar, acest lucru este valabil şi pentru vaccinare. 

Este obligatoriu ca pacienţii să aibă toate informaţiile de la medicii de familie, indiferent dacă vorbim de beneficii sau riscuri. Comunicarea medic-pacient nu este facultativă, acesta este mesajul pe care am intenţionat să îl transmit”, a afirmat Valeria Herdea, potrivit unei declaraţii transmise presei.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri