Noile dovezi științifice demonstrează legătura dintre structura creierului, masa corporală și consumul de alimente, arătând că creierul oamenilor grași este diferit. Mai precis, un studiu realizat de Departamentul de Psihiatrie al Universității Cambridge și citat de Sky News arată că centrii de control al apetitului din creierul persoanelor obeze și supraponderale sunt diferiți de cei ai oamenilor cu o greutate mai mică. Această descoperire demonstrează legătura dintre structura creierului, masa corporală și consumul de alimente.
Cercetătorii au descoperit ceva extrem de important
Este cunoscut faptul că există mai mulți factori ce influențează cât de mult mănâncă oamenii și ce mănâncă. Între aceștia amintim genetica, reglarea hormonală și mediul în care trăiesc. Necunoscuta oamenilor de știință era ce anume se întâmplă în creier pentru ca acesta să ne transmită senzația de foame sau sațietate.
Mai multe studii anterioare au arătat că hipotalamusul ar juca un rol important în acest sens. „Cu toate că știm că hipotalamusul este important pentru a determina cât mâncăm, în realitate avem foarte puține informații directe despre această regiune a creierului de la oamenii vii”, a explicat dr. Stephanie Brown de la Departamentul de Psihiatrie al Universității Cambridge. „Asta este din cauză că este foarte mică și greu de deslușit în RMN-urile cerebrale tradiționale”, a mai arătat specialista.
Creierul oamenilor grași este diferit
Majoritatea studiilor privind implicarea hipotalamusului în reglarea apetitului au fost realizate pe animale. Acestea au indicat existența unor căi complexe de interacțiune în interiorul hipotalamusului cu diferite zone de celule care acționează împreună și ne „informează” când ne este foame și când am mâncat destul.
Acum cercetătorii au folosit un algoritm dezvoltat prin tehnologia AI (Inteligență Artificială) a învățării automate pentru a analiza scanări cerebrale obținute de la un număr de 1.351 de adulți tineri cu diferiți indici de masă corporală. Astfel, cercetătorii au căutat diferențele care apar la nivelul hipotalamusului în cazul persoanelor subnutrite, cu o greutate corporală normală, supraponderale și obeze.
Analiza datelor obținute a demonstrat faptul că volumul hipotalamusului era semnificativ mai mare la oamenii grași, supraponderali sau obezi. Mai mult, în urma cercetării s-a stabilit și cum cele mai mari diferențe apăreau în acele subregiuni ale hipotalamusului care controlează direct apetitul prin eliberarea de hormoni ce reglează senzația de foame, respectiv de sațietate. Oamenii de știință implicași în cercetare cred că o posibilă explicație ar fi faptul că schimbarea este provocată de o inflamație.
Asta și pentru că studii precedente realizate pe animale au evidențiat că o dietă bogată în grăsimi inflamează hipotalamusul, iar acest lucru duce, într-o etapă următoare, la obezitate și produce rezistență la insulină.
Sursa foto: Pixabay
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook