Simona Ionescu / Redactor Șef

Dr. Adrian Marinescu recunoaște adevărul legat de vaccinul anticoronavirus. „A rămas în urmă variantei virale, e o realitate”

Dr. Adrian Marinescu recunoaște adevărul legat de vaccinul anticoronavirus. „A rămas în urmă variantei virale, e o realitate”
Invitat în emisiunea lui Marius Tucă, dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balș”, a dat o veste tristă celor care s-au vaccinat sau aveau de gând să o facă.

Coronavirusul se încăpățânează să nu plece de lângă omenire și situația pare scăpată de sub control. Ce părere are doctorul Adrian Marinescu.

Dr. Adrian Marinescu recunoaște adevărul legat de vaccinul anticoronavirus. „A rămas în urmă variantei virale, e o realitate”

Pandemia de coronavirus a revenit, iar vaccinul nu mai face față. A recunoscut chiar Marius Tucă, dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balș”. Acesta a vorbit despre a patra doză de vaccin anti-COVID, care trebuie făcută atât de persoanele în vârstă cât și de cei care suferă de boli cronice. Din păcate însă, medicul spune că virusul e mai puternic ca vaccinul, însă trebuie făcut pentru că „merită încercat orice mă ajută să nu ajung la Terapie Intensivă”.

„Acum avem niște variante de vaccin care sunt în urma dezvoltării virusului”

„Vaccinul întotdeauna a rămas în urmă variantei virale, e o realitate. Adică ne-am fi dorit să avem un vaccin updatat pentru noua variantă virală, inclusiv la Omicron, la început de an – și nu s-a întâmplat. Și în momentul de față suntem în așteptarea unui vaccin care să fie într-adevăr updatat – probabil în toamnă, să sperăm.

Acum avem niște variante de vaccin care sunt în urma dezvoltării virusului. Dar totuși, cei care au avut schema completă de vaccinare, au avut o probabilitate mai mică de ajunge la complicații. Nu înseamnă că nu s-au infectat, nu înseamnă că nu s-a transmis – lucrurile astea sunt clare acum – dar, totuși, probabilitatea de a face complicații a fost mai mică.

„Cei vulnerabili pot fi și cei de vârstă medie, care, în teorie, nu se știu cu boli cronice, dar sunt supraponderali”

După părerea mea, cei care sunt vulnerabili, adică oamenii în vârstă, cei cu boli cronice, ar trebui să facă și booster-ul – de fapt, al doilea booster. E recomandat la cei care au vârstă, boli cronice. Atenție, nu neapărat vârsta, că poți să ai 40 de ani și să fii cu o grămadă de afecțiuni.

Cei vulnerabili pot fi și cei de vârstă medie, care, în teorie, nu se știu cu boli cronice, dar sunt supraponderali, au foarte probabil diabet, boli cardiace, despre care nu știu. Și ei pot să ajungă la forme severe”, a declarat doctorul Marinescu.

Nici cu antiviralele nu avem mai mult noroc

Noua variantă de coronavirus se pare că nu cedează nici în fața antiviralelor, care s-au dovedit ineficiente. „Ceea ce nu se înțelege foarte clar este că nu numai vaccinul a rămas în urmă, dar și terapiile antivirale au minusuri în raport cu variantele noi. Nu e așa, că un antiviral merge indiferent de tipul de virus SARS-CoV-2 și problema este doar la vaccin.

La fel se întâmplă cu anticorpii monoclonali, la fel se întâmplă și cu alte antivirale, adică eficiența e clar mai redusă, dar e ceea ce poți să folosești în momentul de față și, atunci, e un plus, e un lucru pe care îl poți face. Până la urmă, cred că merită încercat orice mă ajută să nu ajung la Terapie Intensivă”, a mai spus medicul.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre