Simona Ionescu / Redactor Șef

Îți rozi unghiile? Cum scapi de ticuri

Îți rozi unghiile? Cum scapi de ticuri
Unii își rod unghiile, alți trosnesc degetele sau se joacă tot timpul cu pixul. Mulți nu își dau seama că au aceste ticuri. Astfel de gesturi sunt deranjante pentru cei din jur. Cum scapi de ticuri?

Stresul pare să fie principalul vinovat pentru apariţia unor  ticuri. Fiecare gest în parte este însoţit de un oarecare disconfort, care ne pune în dificultate, mai ales față de ceilalți din jur.

Îți rozi unghiile? Cum scapi de ticuri

Ticurile sunt diagnosticate în funcţie de durată, de severitate sau de vârsta la care au apărut.

Gesturile nervoase ar putea influenţa apariţia unor complicaţii pentru sănătate, spun  specialiștii. Ar putea să apară creşterea tensiunii arteriale, oboseala şi declanşarea unor traumatisme craniene.

Unii își rod unghiile, alți trosnesc degetele sau se joacă tot timpul cu pixul. Alții scot limba, își dreg  glasul foarte des. Alte ticuri: ridicatul involuntar din sprâncene, clipitul des al ochilor, învârtitul şuviţelor de păr pe deget, fără motiv.

Soluția pentru a scăpa de ticuri este relaxarea, spun specialiștii. Desigur, este nevoie să fim conștienți că avem unul dintre aceste obiceiuri.

Este bine să ne relaxăm cât mai mult şi să încercăm să depăşim perioadele tensionante. Când traversăm o perioadă mai tensionantă, sunt utile exerciţiile de respiraţie profundă. Stați întinși pe pat, pe spate, inspirați profund, apoi expirați lent.

Când ticurile au o gravitate mai mare, când produc traume emoţionale şi când îngreunează relaţiile cu ceilalţi, medicul psihiatru poate recomanda administrarea unor tratamente.

Persoana cu ticuri poate beneficia de consiliere şi de tehnici pentru a depăşi episoadele de ticuri. Această terapie ajută la gestionarea ticurilor, dar şi la reducerea frecvenţei acestora.

Important este ca cel care are ticuri să vrea să renunțe la acestea.


Cum să începi să faci sport din nou. Un început de an sănătos

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre