Simona Ionescu / Redactor Șef

Lista stațiunilor unde pensionarii își pot trata bolile. Câți bani costă biletul

Lista stațiunilor unde pensionarii își pot trata bolile. Câți bani costă biletul
Vacanța de vară n u e numai pentru copii și părinți, ci și pentru pensionari. Aceștia pot profita de sezonul estival pentru a face vacanțe de tratament, care să le amelioreze sănătatea.

Casa Națională de Pensii a publicat lista cu stațiunile și hotelurile unde pensionarii pot merge în vacanță de  tratament. În fiecare an, pensionarii au acest drept, să meargă în stațiuni unde să beneficieze de tratamentul medical recomandat e medici, pentru a se simți mai bine.

Casa Națională de Pensii tocmai a publicat  lista cu stațiunile și hotelurile care au încheiat contracte cu instituția, pentru a primi pensionarii la tratament. Unele din acestea sunt la malul mării, altele în zone montane superbe. Pe lista Casei Naționale de pensii regăsim stațiuni cunoscute  precum Amara, Bazna, Căciulata, Costinești, Eforie Sud, Eforie Nord, Felix, Geoagiu Băi, Herculane sau Mangalia.

Cât costă o cură de două săptămâni în stațiune

O cură de tratament în aceste stațiuni are o durată de minim 12 zile și maximum 16.  Beneficiarii pensionari au parte de tratament medical, cazare și trei mese pe zi asigurate. Pentru asta ei trebuie să și plătească anumite sume, însă infime în comparație cu contravaloarea  reală a serviciilor de care beneficiază.

Pensionarii se pot trata în stațiuni din toată țara

De exemplu, la Eforie Nord, la un hotel de trei stele, prețul unui bilet de tratament este de 2.640 de lei. La Felix, județul Bihor, pensionarii pot alege între cele patru baze de tratament de la Hotelurile Poienița, Mureș, Padiș sau muncel, unde prețurile sunt variază între 2.496 lei și 2.636 lei. Practic, pețurile afișate de Casa Națională de Pensii nu trec de 2.700 de lei, pentru nicio stațiune.

În ce condiții se poate obține un bilet de tratament

Potrivit prevederilor Legii nr. 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, Casa Naţională de Pensii Publice contractează locuri la tratament balnear, la începutul fiecărui an, în limita fondurilor aprobate prin bugetul asigurărilor sociale de stat şi repartizează numărul total de bilete de tratament pentru fiecare casă judeţeană de pensii în funcţie de numărul total de potenţiali beneficiari şi în funcţie de valorificările din anii precedenţi.

Pentru a lua bilete de tratament, pensionarii trebuie să depună la sediul casei teritoriale de pensii o cerere tip, urmând ca restul documentelor să fie ataşate la momentul eliberării biletului. Actele necesare pentru a obține bilet de tratament în stațiune:

* cererea tip de acordare a biletului de tratament;
* document de plată (după caz, talonul privind drepturile de pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii, în original sau copie care se va prezenta la momentul eliberării biletului);
* declaraţie pe propria răspundere că nu realizează alte venituri din pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii,cu excepţia persoanei care depune talonul privind plata acestor drepturi care se va prezenta la momentul eliberării biletului);
* biletul de trimitere – formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare acordate de către societăţile de turism balnear şi de recuperare, eliberat de către medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate (copie, cu prezentarea actului original care se va prezenta la momentul eliberării biletului).

Cine sunt pensionarii care pot pleca la tratament gratuit

Un procent de maximum 15% din numărul total al biletelor va fi acordat, gratuit, beneficiarilor unor legi speciale cu caracter reparatoriu. Este vorba de persoanele care au suferit accidente de muncă sau boli profesionale. Distribuirea biletelor de tratament balnear și decontarea costurilor acestora se face de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii.

Casele teritoriale de pensii deja au postat anunțuri pentru pensionarii care beneficiază de bilete de tratament. Mai multe detalii puteți citi în acest articol.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre