Medicul pediatru Mihai Craiu trage un semnal de alarmă privind numărul de copii care se vor îmbolnăvi în următoarele săptămâni. Specialistul enumeră și motivele care stau la baza afecțiunilor pe care le pot face cei mici.
Cei mici nu se spală pe mâini atunci când trebuie și cum trebuie, iar măștile nu mai sunt purtate decât de rare persoane în vârstă. Mai mult, acesta spune că părinții își trimit odraslele la școală dacă aceștia „sunt doar puțin răciți”.
„Nu doresc să fiu o Casandră modernă”
„Vom avea mulți copii mici împreună pentru câteva ore zilnic, în interior, în spații de obicei neventilate… pentru că există această spaimă națională că <ne trage curentul>.
Și asta se va întâmpla într-un context de relaxare generală (e cald afară, am venit din vacanță, tocmai s-a terminat ultima epidemie de rujeolă, etc, etc).
Nu doresc să fiu o Cassandră modernă dar pot să vă spun, de pe acum, că în următoarele săptămâni se vor umple spitalele de copii”, a declarat Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ din București, pe pagina sa de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.
Tusea convulsivă este contagioasă!
Potrivit specialistului, un risc foarte mare pentru copii îl reprezintă tusea convulsivă, cunoscută în popor ca și „tuse măgărească”. Conform informațiilor oferite de medicul Craiu, „în Europa sunt peste 100.000 de cazuri confirmate în ultimul an.
Iar în China în primele luni din 2024 se observă o creștere de 10 ori față de perioada similară din 2023. De asemenea, specialistul a punctat faptul că doar în ultimele șase luni „am consultat mai mulți copii cu tuse convulsivă decât în toți cei 35 de ani de când sunt medic”.
Ce simptomatologie are această afecțiune
Doctorul susține că boala nu se recunoaște la debut, pentru că cel mic poate să aibă accese rare de tuse. Această afecțiune este însă periculoasă, fiind contagioasă, un singur copil putând îmbolnăvi alți zece „care nu sunt protejați prin vaccinare”.
„Unii copii au ajuns la noi la spital cu suspiciunea că s-au înecat cu mâncare… Pentru că nu există febră foarte mare, tusea este relativ rară și accesele sunt foarte severe, tușesti până te faci <negru> la față… Copilul poate să spună că nu are aer, că se sufocă, dacă știe să vorbească”, a precizat specialistul.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook