Simona Ionescu / Redactor Șef

Metode pe care le folosesc psihologii pentru a scăpa de stres

Metode pe care le folosesc psihologii pentru a scăpa de stres
Psihologii sunt specialiști care ne ajută să ne rezolvăm problemele, să depășim temerile și să ne sortăm sentimentele, astfel încât să fim calmi și sănătoși psihic.

Metode pe care le folosesc psihologii pentru a scăpa de stres. Experții dezvăluie câteva metode pe care chiar profesioniștii le folosesc pentru a reduce stresul.

Notează tot ce îți vine în minte

Metode pe care le folosesc psihologii pentru a scăpa de stres. John Duffy, psiholog clinic și autorul unei cărți despre creșterea adolescenților, spune: „Pentru a reduce stresul, iau note. Gânduri, situații, relații cu oamenii, idei de articole. Scriu și dau structură la tot ceea ce vine la mintea mea. 

Acest proces creativ este foarte util pentru că uităm de probleme, capul nostru devine clar, tensiunea scade. După aceea, pot vedea lucrurile dintr-o perspectivă diferită.”

Fii atent atunci când cumperi ingrediente pentru un fel de mâncare pe care vrei să îl gătești. Psihoterapeutul, scriitorul și profesorul Jeffrey Sumber folosește astfel de metode pentru a face față stresului.

„Când mă simt deprimat, îmi place să mănânc. Dar ar trebui să fie mâncare sănătoasă sau un fel de mâncare pe care nu l-am mai făcut până acum. Îmi petrec mult timp trecând prin magazin, aleg ingredientele. 

Apoi, le tai cu atenție, pregătesc totul și mănânc încet felul de mâncare. De multe ori postez rezultatele pe Facebook pentru a-mi face invidioși prietenii!”, spune el.

Reacționează corect sau nu reacționa deloc

Psihologul Susan Krauss Whitbourne nu combate stresul. Are o mantră specială pe care o repetă atunci când ajunge într-o situație stresantă. Ea spune: „Nu pot schimba situația, dar îmi pot schimba reacția”.

O reacție pozitivă la o situație negativă ajută la evitarea stresului și chiar la o anumită experiență dacă o tratați ca pe o provocare. De asemenea, poți învăța din greșelile tale. Oprește fluxul gândurilor tale.

Psihologul Martin Seligman recomandă o metodă ușoară și populară care vă ajută să vă curățați capul.

Bate din palme și țipă: „Oprește-te! Mă voi gândi la asta mai târziu!” De asemenea, poți purta o bandă la încheietura mâinii și o poți rupe sau ciupi de fiecare dată când începi să te gândești la ceva care nu te avantajează în acel moment. 

Folosiți astfel de trucuri pentru a opri ciclul gândurilor și a amâna o problemă pentru o vreme. Apoi, încercați să vă schimbați atenția asupra unui obiect extraordinar sau a unui exercițiu.

Mihaela Rădulescu se întoarce la marea sa dragoste. O să o vedem curând în România

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre