Ministerul Sănătății de la București caută să elimine ilegalitățile legislative
Un element de noutate
Ministerul Sănătății a realizat pași importanți prin introducerea a 21 de molecule noi pentru pacienții oncologici în anul 2022 și va continua acest lucru încă de la începutul anului 2023 iar politica de prevenție a primit un sprijin semnificativ prin posibilitatea decontării vaccinului HPV în cursul acestui an.
Reușită și progres
Concluzie
Medicamente noi, compensate și gratuite pentru diabet, cancer și boli rare
Ministerul Sănătății a publicat prin transparență decizională Proiectul de Hotărâre de Guvern, care permite introducerea pe lista medicamentelor compensate și gratuite a 8 noi molecule, din care 2 sunt aprobate pentru noi indicații terapeutice.
Aceste medicamente sunt destinate pacienților cu afecțiuni oncologice, diabet zaharat și boli rare. Pentru toate cele 8 medicamente au fost emise decizii de includere condiționată și încheiate contracte cost-volum.
Moleculele pentru care a fost emisă de către ANMDMR decizie de includere necondiționată în lista medicamentelor compensate și gratuite au fost trimise comisiilor de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății pentru estimarea consumului.
În perioada imediat următoare, specialiștii Ministerului Sănătăți au dat asigurări că aceste medicamente vor fi incluse pe listă printr-o Hotărâre de Guvern ce urmează a fi elaborată.
Bilanț determinant
În cursul anului 2022, au fost introduse prin trei Hotărâri de Guvern un număr de 76 de molecule noi, ceea ce a reprezentat o creștere importantă față de anul 2021, când au fost introduse 56 de molecule.
Acest lucru reflectă încă o dată interesul sporit al Ministerului Sănătății de accelerare a procedurii de includere a medicamentelor pe lista de medicamente compensate și gratuite și de îmbunătățire a accesului pacienților la terapii inovative, se arată într-un comunicat media trimis redacției noastre.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook