Simona Ionescu / Redactor Șef

Ministerul Sănătății lucrează la modificarea legilor pentru bolnavii de cancer

Ministerul Sănătății lucrează la modificarea legilor pentru bolnavii de cancer
Viitorul înseamnă creștere, evoluție și schimbare, în bine, desigur. Așa cum apar noi idei de tratament și metode inedite, performante de vindecare, tot așa și legislația trebuie să parcurgă drumul ei, prin modificarea adaptată noilor condiții și cerințe de vindecare.
Eveniment, azi. Anual, la data de 4 februarie, marcăm Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, cu scopul de implica un număr cât mai mare de persoane care să vorbească despre cancer.
Obiectivul îl constituie prevenția, în primul rând, prin creşterea nivelului de conştientizare şi de informare cu privire la această afecţiune. Teribilului cancer îi sunt atribuite 1 din 4 decese la nivelul Europei[şi este a doua cauză de moarte prematură, 1,9 milioane de decese provocate în anul 2018, de exemplu, cu un număr estimat de 3,45 milioane de pacienţi noi (excluzând cancerul de piele), potrivit statisticilor oficiale.

Ministerul Sănătății de la București caută să elimine ilegalitățile legislative

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului este un moment simbolic care responsabilizează pe deplin Ministerul Sănătății și sistemul de sănătate din România, tocmai pentru reducerea inegalităților privind accesul la servicii medicale de diagnosticare și tratament pentru pacienții oncologici, în paralel cu dezvoltarea programelor de prevenție.
După cum s-a anunțat, Ministerul Sănătății continuă să lucreze la actualizarea legislației și dezvoltarea normelor care să permită atingerea acestor obiective, împreună cu profesioniștii din domeniul oncologiei.

Un element de noutate

Abordarea integrată multidisciplinară a echipei Ministerului Sănătății și a specialiștilor din domeniul oncologiei împreună cu organizațiile profesionale medicale și organizațiile de pacienți a fost pusă în practică de la începutul acestui an.
Ministerul Sănătății a realizat pași importanți prin introducerea a 21 de molecule noi pentru pacienții oncologici în anul 2022 și va continua acest lucru încă de la începutul anului 2023 iar politica de prevenție a primit un sprijin semnificativ prin posibilitatea decontării vaccinului HPV în cursul acestui an.

Reușită și progres

Dotarea centrelor de radioterapie a fost realizată în ritm accelerat, în anul 2022, în șapte mari orașe din România. De asemenea, un institut regional la Timișoara și secții noi în alte spitale din țară au fost selectate, pentru abeneficia de finanțare în cursul acestui an, prin PNRR.
Reușita implementării Planului Național de Combatere a Cancerului are nevoie de resurse umane calificate și de resurse materiale, de parteneriate și de sustenabilitate pe termen mediu și lung.

Concluzie

Cancerul este o problemă de sănătate publică majoră care poate fi controlată dacă prevenția, diagnosticul precoce și accesul la terapie sunt nediscriminatorii pentru întreaga populație, indiferent de mediul de proveniență.

Medicamente noi, compensate și gratuite pentru diabet, cancer și boli rare

Ministerul Sănătății a publicat prin transparență decizională Proiectul de Hotărâre de Guvern, care permite introducerea pe lista medicamentelor compensate și gratuite a 8 noi molecule, din care 2 sunt aprobate pentru noi indicații terapeutice.

Aceste medicamente sunt destinate pacienților cu afecțiuni oncologice, diabet zaharat și boli rare. Pentru toate cele 8 medicamente au fost emise decizii de includere condiționată și încheiate contracte cost-volum.

Moleculele pentru care a fost emisă de către ANMDMR decizie de includere necondiționată în lista medicamentelor compensate și gratuite au fost trimise comisiilor de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății pentru estimarea consumului.

În perioada imediat următoare, specialiștii Ministerului Sănătăți au dat asigurări că aceste medicamente vor fi incluse pe listă printr-o Hotărâre de Guvern ce urmează a fi elaborată.

Bilanț determinant

În cursul anului 2022, au fost introduse prin trei Hotărâri de Guvern un număr de 76 de molecule noi, ceea ce a reprezentat o creștere importantă față de anul 2021, când au fost introduse 56 de molecule.

Acest lucru reflectă încă o dată interesul sporit al Ministerului Sănătății de accelerare a procedurii de includere a medicamentelor pe lista de medicamente compensate și gratuite și de îmbunătățire a accesului pacienților la terapii inovative, se arată într-un comunicat media trimis redacției noastre.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre