Timp de decenii, multe studii au asociat consumul de carne roșie cu boli din cele mai grave: de inimă, accidente cerebrale, chiar cu cancer. Dar aproape toate cercetările au fost observaționale, iar multe treceau cu vederea o serie de interpretări posbile, dacă respectivii oameni mănâncă puține vegetale, dacă fumează în exces ori dacă sunt sedentari. În plus, cercetările se bazau în general pe un consum auto-raportat.
Studiul care contrazice cercetările superficiale
Cercetători de la Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) al Universității Washington au trecut în revistă decenii de studii privind carnea roșie și influențele sale asupra sănătății. În final, aceștia au concluzionat asupra riscurilor: rezultatele practic au eliminat mai toate îngrijorările legate de consumul de carne roșie.
„Am găsit dovezi insuficiente ale asocierii dintre consumul de carne roșie neprocesată și cancer colorectal, de sân, sau de diabet tip 2, sau de boli ischemice de inimă. Mai mult – nu am găsit nicio dovadă de asociere a cărnii roșii neprocesate cu accidente ischemice sau hemoragice”, transmit oamenii de știință de la IHME.
Nu există riscuri privind consumul de carne roșie
În cercetarea lor, oamenii de știință au creat o „funcție de demonstrare a riscurilor”, metodă statistică inovatoare de „evaluare cantitativă și clasificare a riscului dintre perechi diferițe de factori asociați”.
„Dovezile privind un risc cardiovascular direct adus de carnea roșie sunt foarte puține, mai degrabă absente”, a comentat dr. Steven Novella, neurolog la Yale și președinte al New England Skeptical Society.
„Mai degrabă există un risc generat de consumul insuficient de vegetale. Acesta este riscul real al dietei cu prea multă carne – că aceste calorii le înlocuiesc pe cele din vegetale. Pe lângă ajutorul dat consumatorilor, analiza noastră poate îndruma factorii de decizie în dezvoltarea de programe educative de sănătate, concentrându-se pe factorii de risc cu cel mai mare impact asupra sănătății”, declară dr. Emmanuela Gakidou, profesoară de științele indicatorilor sănătății la IHME și autoare principală a studiului, conform Healthdata.org.
Sursa foto: Pixabay
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook