Simona Ionescu / Redactor Șef

Natural sau artificial? Tu cum te bronzezi? Află care sunt toate riscurile

Natural sau artificial? Tu cum te bronzezi? Află care sunt toate riscurile
Am crescut fiind trimiși să stăm la soare, să ne bronzăm și ”să facem vitamina D”. acum acest lucru pare mai degrabă interzis. Am aflat că soarele are raze ultraviolete care sunt dăunătoare. Îmbătrânesc, pot provoca boli serioase piele, chiar și cancer. Vrem, însă, o piele bronzată. Ce e de făcut? Iată toate opțiunile.

Bronz direct din cutie

Ca să nu vă expuneți la soare, puteți încerca cremele autobronzante. Acestea se găsesc în număr mare pe piața cosmeticelor, unele fiind mai bune ca altele. Autobronzantele oferă un mod mai sănătos de a te bronza decât expunerea la razele ultraviolete (UV) – atât la soare, cât și la solar.

”Cu toate acestea,  specialiștii reclamă faptul că substanța dihidroxiacetona (DHA)  – un agent pe care îl conțin produsele autobronzate și care conferă pielii culoarea arămie specifică bronzului prin reacție cu proteinele de la suprafața pielii – poate fi dăunătoare pentru piele și îi poate crește vulnerabilitatea la efectul nociv al soarelui”, arată specialiștii de la Regina Maria.

Sunt creme și spray-uri autobronzante. Întotdeauna trebuie aplicat un produs pentru scrub, înainte de procedura de bronzare, pentru a îndepărta celulele moarte.  Pentru un bronz artificial uniform puteți apela la saloanele de beauty care oferă și acets serviciu. E de reținut că în ciuda culorii, dacă mergeți la plajă, tot va trebui să folosiți factor de protecție.

Bronz ultra-rapid: o vacanță la mare redusă la minute

Unele persoane aleg să se bronzeze rapid, mergând la solar. Potrivit producătorilor și specialiștilor în domeniu, bronzatul la solar ar fi puţin mai sigur decât cel natural deoarece situaţia este controlată. Cele mai indicate sunt lămpile cu un UVB (Ultraviolet B) mic deoarece acestea produc un bronz mai închis şi de durată mai lungă.

Ținând cont că o singură expunere crește riscul apariției cancerului de piele cu 20%, e de verificat dacă există antecedente în familie, caz în care, expunerea ar trebui evitată. E categoric interzisă bronzarea la solar dacă aveți multe alunițe. Folosiți întotdeauna crema de protecție specială care se vinde în salon. Nu utilizaţi solarul în exces; treceţi treptat, în funcţie de tipul de piele pe care îl aveţi, de la câteva minute la maxim 15 pentru o sedinţă.

Expunerea la solar e interzisă minorilor sub 16 ani și femeilor însărcinate. Anumite tratamente medicamentoase intră în contradicție cu solarul, așa că, dacă urmați un tratament, citiți cu atenție prospectul. Rețineți că radiațiile ultraviolete pot cauza carcinoame cu celule bazale și scuamoase sau chiar cancerul de piele cu cea mai mare mortalitate – melanomul. Din totalul cazurilor de cancer de piele, 5% sunt melanoame, însa acesta este responsabil de mai mult de 75% din totalul deceselor, arată medicii.

Sursa foto: Pixabay / marvorel, kaboompix, Instagram / byou_beauty

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre