Simona Ionescu / Redactor Șef

O descoperire uluitoare. Grupa sanguină care, spun cercetătorii, ne ferește de COVID-19

O descoperire uluitoare. Grupa sanguină care, spun cercetătorii, ne ferește de COVID-19
În fiecare zi, aflăm noutăți despre virusul care a lovit Omenirea. Un studiu făcut recent de cercetătorii chinezi arată cât de importantă este grupa sanguină în lupta anti-COVID-19. Ar putea schimba tot ce știam până acum.

Au murit 5 milioane de oameni, iar în fiecare zi se îmbolnăvesc 300.000 de persoane. Pare fără sfârșit lupta cu virusul care ne-a dat viața peste cap. Cercetători din toată lumea caută soluții. O descoperire de excepție a fost făcută de chinezi.

Grupa sanguină care, spun cercetătorii, ne ferește de COVID-19

Grupa sanguină ar putea avea o influenţă asupra rezistenţei organismului nostru la coronavirus, scrie alienforum.

Potrivit unui studiu al cercetătorilor chinezi, publicat pe site-ul MedRxiv şi citat de Le Figaro, grupa sanguină este foarte importantă în bătălia cu virusul ucigaș.

Cercetătorii au studiat distribuirea grupelor sanguine la 2173 de pacienţi infectaţi cu coronavirus, de la trei spitale din Wuhan și Shenzhen. Au făcut o comparație cu grupele sanguine ale persoanelor necontaminate.

Aceștia au ajuns la concluzia că grupa sanguină A este asociată cu un risc mai ridicat de a contracta COVID-19 decât celelalte grupe. În schimb, grupa O este asociată celui mai mic risc.

“Nu este surprinzător. În 2005, un studiu al unei echipe din Hong Kong arăta că oamenii cu grupa sanguină O sunt mai puţin sensibili la Sars (alt coronavirus) decât alte grupe sanguine.

„În această privinţă cele două virusuri se aseamănă enorm”, a spus Jacques Le Pendu, director de cercetare la Institutul de Sănătate şi Cercetare Medicală din Nantes, citat de sursele menționate.

Grupa sanguină este foarte importantă în bătălia cu virusul ucigaș

În anul 2008, Jacques Le Pendu a coordonat teza lui Patrice Guillon privitoare la rolul grupelor sanguine în transmiterea virusurilor precum Sars.

Această rezistenţă variabilă ar fi determinată de anticorpi, glicoproteine folosite de sistemul imunitar pentru detectarea şi neutralizarea agenţilor patogeni.

O persoană cu grupa sanguină A are antigene A şi dezvoltă în primele luni de viaţă anticorpi anti-B. Cele cu grupa sanguină B dezvoltă anticorpi anti-A, iar cele cu grupa 0 dezvoltă anticorpi anti-A şi anti-B. Cele cu grupa AB nu au nici un anticorp.

Jacques Le Pendu, director de cercetare la Institutul de Sănătate şi Cercetare Medicală din Nantes

Cum intervin grupele sanguine

Jacques Le Pendu spune că virusul are un sistem care poartă glicoproteinele ce recunosc receptorul celulei ţintă şi se fixează de acesta.

Glicoproteinele pentru virusul Sars din 2003 şi pentru Sars-Cov-2 sunt foarte apropiate şi recunosc acelaşi receptor, adică enzima ACE2. Grupele sanguine intervin prin faptul că antigenele grupelor sanguine A şi B s-au manifestat asupra celulelor care sunt ţinta specifică a virusului.

Cel din urmă va fi multiplicat de celulă şi va purta astfel aceeaşi etichetă ca aceasta. Adică, dacă o celulă infectată de virus va avea marca grupa sanguină A, virusul o va avea şi el.

“Dacă vine de la o persoană cu grupa sanguină A sau B către o persoană cu grupa O, virusul va fi contracarat de anticorpi anti-A şi anti-B. Aceștia îl vor neutraliza şi îl vor împiedica să se ataşeze de receptorul celulei ţintă.

Persoanele cu grupa sanguină O sunt ”vaccinate natural” prin prezenţa anticorpilor anti-A şi B, spune cercetătorul francez. Cu o excepție: când sunt contaminate de o persoană cu grupa O.

“Acestea nu sunt decât ipoteze care trebuie să fie demonstrate pentru Covid-19”, a mai precizat cercetătorul.

“Dezvoltăm anticorpi antigrupe A şi B în primele luni de viaţă. Ar fi interesant ca în viitor să facem astfel încât toată lumea să aibă nivelul de anticorpi ridicat. E un mijloc natural de apărare pe care îl putem întări pentru a lupta cu un virus.  Evident, acesta nu ar fi niciodată la fel de eficient ca un vaccin, dar astfel s-ar putea încetini o epidemie”, a mai explicat Le Pendu. Sursa: crcina.org

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre