Simona Ionescu / Redactor Șef

Oamenii au un „al șaselea simț”. Cum se numește și cât de important este pentru sănătate

Oamenii au un „al șaselea simț”. Cum se numește și cât de important este pentru sănătate
Majoritatea oamenilor sunt familiarizați cu cele cinci simțuri (atingere, vedere, auz, miros și gust), dar nu toată lumea știe că avem un simț suplimentar numit interocepție.

Cel de-al șaselea simț pe care îl au oamenii este simțul stării interne a corpului. Acesta îi ajută să simtă și să interpreteze semnalele interne care reglează funcțiile vitale din corpul, cum ar fi foamea, setea, temperatura corpului și ritmul cardiac.

Deși nu i se acordă prea multă atenție, interocepția este un simț extrem de important, deoarece asigură funcționarea optimă a fiecărui sistem din organism. Acesta avertizează atunci când corpul poate fi dezechilibrat: căutăm o băutură când ne este sete, sau ne dezbrăcăm atunci când ne este prea cald.

Interocepția contribuie la multe procese psihologice

Interocepția este importantă și pentru sănătatea mentală. Acest lucru se datorează faptului că acest simț contribuie la multe procese psihologice, inclusiv la luarea deciziilor, la capacitatea socială și la bunăstarea emoțională. O interocepție perturbată este chiar raportată în multe afecțiuni de sănătate mintală, inclusiv depresia, anxietatea și tulburările alimentare. Aceasta poate explica, de asemenea, de ce multe afecțiuni de sănătate mintală împărtășesc simptome similare, cum ar fi somnul perturbat sau oboseala.

Bărbații sau femeile?

În ciuda importanței pe care o are interocepția pentru toate aspectele sănătății noastre, se știu puține lucruri despre faptul că bărbații și femeile diferă în ceea ce privește acuratețea cu care percep semnalele interne ale corpului lor. Până în prezent, studiile care au investigat dacă bărbații și femeile cisgender (o persoană a cărei identitate de gen se aliniază cu sexul lor biologic) simt și interpretează diferit semnalele interoceptive de la inimă, plămâni și stomac au găsit rezultate mixte.

Unele studii i-au pus pe participanți să își numere bătăile inimii

Oamenii au cel de-al șaselea simț

Pentru a obține o imagine mai clară, experții au combinat datele din 93 de studii care au analizat interocepția la bărbați și femei. S-au concentrat asupra studiilor care au analizat modul în care oamenii percep semnalele inimii, plămânilor și stomacului într-o serie de sarcini diferite. De exemplu, unele studii i-au pus pe participanți să își numere bătăile inimii.

În timp ce altele le-au cerut participanților să determine dacă o lumină intermitentă se întâmpla atunci când stomacul lor se contracta, sau au testat dacă puteau detecta o diferență în respirația lor în timp ce respirau într-un dispozitiv care face mai dificil să facă acest lucru în mod normal.

Femeile au fost mai puțin precise la sarcinile axate pe inimă

A reieșit faptul că interocepția diferă, de fapt, între bărbați și femei. Femeile au fost semnificativ mai puțin precise la sarcinile axate pe inimă (și, într-o anumită măsură, la sarcinile axate pe plămâni) în comparație cu bărbații. Aceste diferențe nu par să fie explicate de alți factori, cum ar fi cât de mult s-au străduit participanții în timpul sarcinii sau diferențele fiziologice, cum ar fi greutatea corporală sau tensiunea arterială.

Deși s-au găsit diferențe semnificative în cadrul sarcinilor axate pe bătăile inimii, rezultatele pentru alte sarcini au fost mai puțin clare. Acest lucru s-ar putea datora faptului că doar o mică parte din studii au analizat percepția plămânilor și a stomacului. S-ar putea să fie prea devreme pentru a spune dacă bărbații și femeile diferă în ceea ce privește percepția acestor semnale.

Sănătatea mintală

Constatările ar putea fi importante pentru a-i ajuta pe specialiști să înțeleagă de ce multe afecțiuni comune de sănătate mintală (cum ar fi anxietatea și depresia) sunt mai răspândite la femei decât la bărbați începând cu pubertatea. Au fost propuse mai multe teorii pentru a explica acest lucru, precum genetica, hormonii, personalitatea și expunerea la stres sau la adversități din copilărie.

Cunoașterea diferențelor dintre modul în care bărbații și femeile percep semnalele interoceptive poate fi, de asemenea, importantă pentru tratarea bolilor mintale. În timp ce noile studii sugerează că îmbunătățirea interocepției îmbunătățește sănătatea mintală, studiile sugerează, de asemenea, că bărbații pot folosi semnalele interoceptive, de exemplu, de la inimă, mai mult decât femeile atunci când își procesează emoțiile.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre