Oamenii de știință au descoperit diabetul de tip 5. Afectează 25 de milioane de persoane la nivel mondial

Potrivit oamenilor de știință, diabetul de tip 5 este cauzat de scăderea producției de insulină indusă de malnutriție. Această formă afectează adolescenții și tinerii slabi și malnutriți din țările cu venituri mici și medii.
Dr. Nihal Thomas, profesor de endocrinologie la Christian Medical College, Vellore, unul dintre membrii Grupului de lucru pentru diabetul de tip 5, a declarat că boala provoacă funcționarea anormală a celulelor beta pancreatice, ceea ce duce la producția insuficientă de insulină.
Aceasta diferă de diabetul de tip 2, cea mai răspândită formă a bolii, în care principala problemă este rezistența la insulină. Termenul „diabet de tip 5” a fost introdus și aprobat de prof. Peter Schwarz, președintele IDF, în ianuarie anul acesta. La 7 aprilie, a fost recunoscut oficial la cel de-al 75-lea Congres Mondial pentru Diabet din Bangkok.
Diabetul de tip 5 nu este însă o boală nouă. A fost raportată pentru prima dată în Jamaica încă din 1955, sub denumirea de diabet de tip J. În 1985, Organizația Mondială a Sănătății a clasificat această afecțiune ca „diabet zaharat asociat malnutriției”.
Clasificarea a fost eliminată în 1999 din lipsă de dovezi ale unei legături cauzale cu malnutriția. Ulterior, a fost raportat în multe locuri din lume, precum India, Sri Lanka, Bangladesh, Uganda, Etiopia, Rwanda și Coreea. În prezent, afectează aproximativ 25 de milioane de persoane la nivel mondial.
Recunoașterea oficială a acestei forme de diabet a avut loc în urma unor cercetări recente, care au readus în atenție impactul malnutriției asupra dezvoltării pancreasului și funcției insulinei, în special la persoanele cu o alimentație deficitară în copilărie și la începutul vârstei adulte.
Potrivit Dr. Nihal Thomas, această formă unică de diabet, observată la indienii asiatici, nu prezintă dovezi de cauze autoimune sau genetice.
„Persoanele afectate au un indice de masă corporală (IMC) semnificativ mai mic decât cel raportat în studiile indiene anterioare. Secreția de insulină este sever redusă, mult mai scăzută decât în cazul diabetului de tip 2 tipic și doar puțin peste nivelurile observate în diabetul de tip 1.
Scanările corporale relevă, de asemenea, un procentaj substanțial mai mic de grăsime corporală în comparație cu cazurile de diabet de tip 2. În plus, aportul alimentar de proteine, fibre și micronutrienți esențiali este semnificativ redus”, a spus specialistul.
Dr. C S Yajnik, director al Unității de Diabet din cadrul Spitalului KEM din Pune și membru cheie al Grupului de lucru pentru diabetul de tip 5, a explicat că malnutriția începe în uterul mamei.
„Dacă un copil nu primește cantitatea potrivită de nutrienți în timpul creșterii în uter, riscul de a dezvolta diabet mai târziu în viață poate crește. Pentru o lungă perioadă de timp, mulți indieni au fost subnutriți din cauza muncii grele, colonizării și foametei.
Dar în ultimii 50 de ani, odată cu creșterea și dezvoltarea rapidă a orașelor, supraalimentarea a devenit, de asemenea, o problemă. Când un copil este subnutrit sau supraalimentat înainte de naștere și apoi se îngrașă prea mult mai târziu, acest lucru poate duce la diabet de tip 2.
Dar dacă copilul rămâne subnutrit atât înainte, cât și după naștere, acest lucru poate duce la diabetul asociat malnutriției, sau, așa cum este denumit acum, diabetul de tip 5” susține specialistul.
Dr. Nihal Thomas precizează că pentru a trata diabetul de tip 5 este importantă o dietă bogată în proteine. În funcție de indicele de masă corporală scăzut și de nivelul de activitate fizică al persoanei, este necesară și o cantitate adecvată de carbohidrați și grăsimi pentru a asigura creșterea în greutate.
„Medicamentele antidiabetice sau insulina sunt luate în considerare în funcție de nivelul de glucoză și de răspunsul terapeutic, de la caz la caz”, spun oamenii de știință.
Citiți și:
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook