În ziua de astăzi, industria cosmetică la nivel global generează sume uriașe, suma totală în 2023 fiind aproximată la peste 295 de miliarde dolari. În ciuda faptului că peste două treimi dintre oameni folosesc creme de față, precum și alte tipuri de cosmetice, dermatologii avertizează că toate acestea sunt inutile, dacă nu există prevenție.
Printre factorii care influențează și accelerează procesul de îmbătrânire se numără inclusiv cei de mediu, precum și o serie de obiceiuri despre care specialiștii spun de ani buni că nu sunt indicate, căci duc la mai multe afecțiuni.
Cinci factori care influențează îmbătrânirea, simulați cu ajutorul AI
Experții de la Harley Street Skin Clinic din Londra au folosit inteligența artificială pentru a simula modul în care cinci factori, inclusiv poluarea, stresul și expunerea la soare, pot provoca îmbătrânirea pielii în timp.
„Există multe măsuri pe care le poți lua pentru a preveni semnele îmbătrânirii premature. Acestea includ lucruri de bază, cum ar fi să dormi suficient, să te menții hidratat și să mănânci sănătos. Dar există și produse de îngrijire a pielii, precum crema de protecție solară, care pot ajuta”, spune Lesley Reynolds, expert în cadrul clinicii.
Anxietatea
Conform studiilor, românii sunt printre cei mai stresați europeni, iar de aici mai e doar un pas până la apariția anxietății în viața de zi cu zi.
Însă dermatologii spun că toate aceste griji pot face ca pielea unei persoane să îmbătrânească mai repede. Aceștia susțin că stresul poate declanșa inflamații, încetinește vindecarea rănilor și provoacă afecțiuni precum psoriazisul sau eczema.
„Unul dintre cele mai vizibile semne ale stresului și anxietății este îmbătrânirea prematură.
Acest lucru poate fi observat pe fața unei persoane sub forma multor linii fine și riduri. De asemenea, ochii par foarte adânciți, cu un aspect tern și cearcăne întunecate”, au declarat dermatologii.
Prea mult soare
Expunerea excesivă la soare poate deteriora colagenul din piele, ceea ce duce la apariția liniilor fine și la lăsarea pielii.
De asemenea, poate afecta celulele, crescând riscul de cancer de piele.
„Mai multe simptome sugerează prezența cancerului de piele, cum ar fi petele roșii și maronii și pierderea conturului buzelor. Acestora li se adaugă un număr mare de linii fine și riduri pronunțate, în special pe frunte și în jurul gurii”, transmit specialiștii.
Pentru a evita acest lucru, dermatologii recomandă aplicarea zilnică a cremei de protecție solară – chiar și în zilele înnorate – pentru a limita expunerea la razele UV.
Poluarea din aer
Particulele fine, eliberate de gazele de eșapament ale mașinilor și de fabrici, ar putea afecta grav pielea. Dermatologii au spus că mulți compuși volatili din aer pot penetra suprafața pielii și declanșa inflamații.
La rândul său, acest lucru poate determina pielea să crească producția de sebum, ceea ce poate duce la pori înfundați și apariția acneei, au explicat ei.
„De asemenea, există cicatrici vizibile de acnee, linii fine mai pronunțate, iar pielea de sub ochi începe să se lase”, au avertizat dermatologii.
Pentru a evita deteriorarea pielii cauzată de poluarea aerului, dermatologii recomandă exfolierea delicată pentru a îndepărta agenții de contaminare de pe piele.
Duritatea apei
Apa dură este apa care conține niveluri ridicate de minerale dizolvate, în principal calciu și magneziu. După consumul de apă cu nivel ridicat de minerale, duritatea acesteia poate „usca” pielea unei persoane, au explicat dermatologii, îndepărtând umezeala și uleiurile naturale.
Acest lucru poate provoca, de asemenea, inflamații, ducând la apariția acneei și a liniilor fine.
Pentru a evita acest lucru, dermatologii recomandă achiziționarea apei îmbuteliate sau utilizarea unui filtru de apă acasă pentru a elimina o parte din minerale.
Fumatul
Fumatul rămâne în continuare o problemă la nivel mondial, în ciuda preocupărilor legate de efectele asupra sănătății.
Dermatologii spun că fumatul poate contribui și la îmbătrânirea mai rapidă a pielii.
Aceștia au declarat: „Pielea devine foarte ternă și lipsită de viață, în special sub ochi. De asemenea, linii fine intense încep să se formeze în jurul gurii persoanei, în principal din cauza încrețirii excesive a buzelor atunci când fumează o țigară”.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook