Simona Ionescu / Redactor Șef

OMS în alertă. Variola maimuței – Mpox a apărut în Europa și boala poate reveni și în România

OMS în alertă. Variola maimuței – Mpox a apărut în Europa și boala poate reveni și în România
OMS este în alertă, după ce variola maimuței, sau Mpox, cum i se mai spune, a apărut în Europa. Există riscul ca virusul să revină și în România. În anul 2022 s-au înregistrat, în spitalele noastre, peste 40 de cazuri. Toți pacienții erau bărbați.

La patru ani de la startul pandemiei Covid, OMS este din nou în alertă. De data aceasta vinovatul este virusul Mpox, sau variola maimuței. Acesta a apărut în Europa și poate reveni și în România. Anul trecut, în luna august, OMS anunța epidemie, după ce primul caz de tip sever de Mpox apărea în Suedia. 

La momentul respectiv, existau o serie de focare de Mpox care aveau loc simultan și care erau parțial alimentate de tipul mai nou și mai grav de Clade 1b, identificat în septembrie 2023. Există două tipuri de Clade 1, iar cazul din Suedia a fost identificat ca fiind Clade 1b.

Virusul Variola maimuței – Mpox, prezent și în România 

Și România a avut parte de cazuri rare și izolate de îmbolnăvire cu Mpox. Unul dintre ele a fost în 2022, al unui bărbat în vârstă de 26 de ani din București. În acel an, s-au înregistrat peste 40 de cazuri în România.

Virusul inițial datează însă încă din anii 1970, conform doctorului Adrian Marinescu. 

OMS în alertă. Variola maimuței - Mpox a apărut în Europa și boala poate reveni și în România
Mpox a apărut pentru prima oară în Congo, în anii 70 Sursa: Pan American Health Organization

„Sigur că ne putem pune întrebarea de ce la variola maimuţei, o boală totuşi veche, despre care discutăm de prin 1970 – primul caz a fost tot în Congo – de ce discutăm mai mult acum? Pentru că, totuşi, numărul de cazuri în continentul african este categoric mai mare. Se pune problema: dacă este doar un contact prelungit, un contact direct, de ce sunt mai multe cazuri? Și, de fapt, avertizarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de aici pleacă. Adică trebuie să fie o gândire prudentă”, spunea doctorul Marinescu anul trecut. 

Franța a raportat prima îmbolnăvire 

OMS a reînnoit starea de urgență cu privire la virus la data de 22 noiembrie anul trecut, pe fondul unei epidemii în Republica Congo. La aproape trei luni distanță, virusul a apărut și în Europa.

Franța a raportat luni primul caz de îmbolnăvire de Mpox, în timp ce OMS menține nivelul maxim de alertă. Un caz al variantei cladei 1b a fost confirmat în vestul regiunii Bretania şi „măsurile de supraveghere recomandate au fost puse în aplicare”, a precizat Ministerul Sănătății din Franța într-o declaraţie.

OMS lansează avertisment cu privire la Mpox – Variola maimuței

Clasa 1b, precum şi alte tulpini Mpox au fost raportate în 80 de ţări – dintre care 19 în Africa – până acum în acest an, a declarat anterior OMS. Agenţia a avertizat naţiunile europene să fie pregătite pentru o „acţiune rapidă” de limitare a celei mai recente variante.

Simptome Mpox 

Mpox, cunoscută anterior sub numele de monkeypox şi înrudită cu variola, este cauzată de un virus transmis la om de animalele infectate, dar poate fi transmisă şi de la om la om prin contact fizic apropiat. Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a declarat că simptomele apar de obicei la 6-13 zile după infectare, prin febră și dureri de cap, erupții cutanate sau răni și dureri musculare.

OMS în alertă. Variola maimuței - Mpox a apărut în Europa și boala poate reveni și în România
Mpox este cauzată de un virus transmis la om de animalele infectate, dar poate fi transmisă şi de la om la om prin contact fizic apropiat.

Majoritatea persoanelor au prezentat simptome ușoare până la moderate, urmate de o recuperare completă, însă persoanele imunocompromise au fost expuse unui risc mai mare. Cel puțin 450 de persoane au murit în timpul unui focar inițial în Republica Democrată Congo, iar boala s-a răspândit de atunci în zone din Africa Centrală și de Est, ajungând și în Europa. 

Acum, dacă virusul continuă să se extindă, acesta ar putea reveni și în România. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri