Dacii şi germanii au fost printre primele popoare care au folosit ovăzul ca aliment de bază, spun istoricii. Această cereală conţine substanţe bioactive cu totul deosebite.
Ovăzul, nutreț pentru cai sau remedii pentru om?
Ovăzul este numit ,,puterea calului”, dar această cereală conţine o serie de substanţe numite fructani, vitamine, substanţe steroide, alcaloizi, precum şi siliciu. Siliciul este un microelement ce contribuie la oprirea procesului de îmbătrânire a oaselor şi de apariţie a osteoporozei.
În 100 de grame de fulgi de ovăz găsiți 389 calorii, 8% apă, 16.9 grame de proteine, 66.3 grame de carbohidrați, 10.6 grame de fibre și 6.9 grame de grăsimi.
Pe lângă efectele benefice asupra structurii osoase, dentare şi a ţesutului conjunctiv, ovăzul are efecte pozitive în susţinerea funcţionării normale a glandei tiroide.
Tinctura de ovăz acţionează ca un bun stimulent tiroidian, cu influenţă favorabilă asupra hormonilor tiroidieni. Ameliorează stările depresive, datorită conţinutului de microelemente ca: zinc, mangan, magneziu, potasiu. Aceasta mai are o acţiune de îmbunătăţire a activităţii funcţionale a sistemului nervos central în situaţii de stres, nelinişte, surmenaj, atacuri de panică, tulburări ale somnului. De asemenea, este de ajutor în perioada de menopauză, prin combaterea simtomelor specific.
În ultimul timp, s-a dovedit că tinctura de ovăz este utilă şi în durerile reumatice. În acest caz, se indică o cură de tratament de aproximativ 30 de zile. De obicei se iau de la 20 până la 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate cu 50 ml apă. Totuşi, este indicat să cereţi şi sfatul medicului de familie sau al fitoterapeutului.
O pastă alcătuită din fulgi de ovăz opăriţi poate fi folosită extern în următoarele afecţiuni: dureri reumatice, dureri nevralgice, dermatită seboreică, pentru întreţinerea şi întinerirea tenului, în diferite plăgi şi ulceraţii.
Ovăz. Alte beneficii
În afară de faptul că sunt o sursă bună de substanțe nutritive, fulgii de ovăz pot ține la distanță multe probleme de sănătate dacă sunt incluși în alimentație. Iată ce beneficii oferă organismului!
- Protejează inima. Antioxidanții prezenți în fulgii de ovăz previn apariția afecțiunilor cardiovasculare, iar fibrele dietetice din compoziția lor contribuie la scăderea colesterolului “rău” (LDL), fără a modifica nivelul colesterolului “bun” (HDL). Fulgii de ovăz conțin și lignani, în special enterolactone, care protejează inima de cele mai comune afecțiuni cardiovasculare.
- Contribuie la ameliorarea diabetului de tip 2. Beta-glucanul, o fibră solubilă din fulgii de ovăz, contribuie la reglarea nivelului de zahăr din sânge, potrivit cercetătorilor canadieni. Într-un studiu realizat de către oamenii de știință de la Spitalul Universitar Mannheim din Germania se arată că pacienții cu diabet de tip 2 și cu rezistență severă la insulină au reușit să reducă doza de insulină pentru stabilizarea glucozei din sânge cu până la 40%, după ce au consumat fulgi de ovăz în fiecare zi, timp de 4 săptămâni.
- Stimulează imunitatea în fața infecțiilor. Fulgii de ovăz au fost atenți studiați în raport cu răspunsul imunitar al organismului în fața infecțiilor. Beta-glucanul din compoziția ovăzului ajută neutrofilele să ajungă mai repede în zona în care există o infecție în corp și le îmbunătățește capacitatea de a elimina bacteriile care au dus la apariția infecției.
- Îmbunătățesc calitatea somnului. Aminoacizii și alți nutrienți din fulgii de ovăz stimulează producția de melatonină, un hormon prezent în organism care induce somnul. În plus, prin consumul de fulgi de ovăz este stimulată producția de insulină, ajutând astfel căile neuronale să primească triptofan, un aminoacid care acționează ca un sedativ pentru creier. Mai mult de atât, vitamina B6 din compoziția ovăzului ajută la reducerea stresului, un factor declanșator al insomniilor.
Oana Zăvoranu le dă note bărbaților care au trecut prin patul ei. Ce zice despre Pepe…
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook