Simona Ionescu / Redactor Șef

Prazul bun în mâncare și la înțepături de insecte. Leguma medicament

Prazul bun în mâncare și la înțepături de insecte. Leguma medicament
Prazul este o legumă făcută celebră de Amza Pellea, cu celebrul personaj Nea Mărin. Este bun și în mâncare, dar și ca medicament. E un bun remediu pentru digestie și înțepături de insecte.

Prazul oltenesc este, de fapt, universal. Originea geografică a prazului rămâne incertă. Prazul este o rudă apropiată cu usturoiul rusesc, arpagicul chinezesc, ceapa şi leurda. Indiferent de unde vine, prazul este și o legumă medicament.

Prazul. Leguma medicament

Prazul se foloseşte la prepararea supelor, tocăniţelor şi salatelor, dar poate fi administrat şi ca remediu în mai multe afecțiuni.

Leguma are rol antiseptic, stimulează imunitatea şi are efecte laxative, favorizând eliminarea toxinelor din organism.

Când mănânci ceva greu de digerat, te poate ajuta un preparat din zeamă de varză şi praz. Toacă mărunt un fir de praz proaspăt şi pune-l în zeamă de varză să stea cam o oră. Ia câte o lingură, la nevoie. Acest remediu îţi asigură enzimele necesare pentru o bună digestie.

O infuzie pe bază de praz, poate fi folosită ca tratament adjuvant în afecţiuni ca: litiaza urică, insuficienţa renală, cistita, colici gastrointestinal. Fierbe 30 g praz în 500 ml apă. Bea zeama, câte 3 căni pe zi sau conform recomandărilor medicului.

Prazul conţine mucilagii, care acţionează ca un balsam pentru căile respiratorii. Un sirop preparat din praz reduce inflamaţiile corzilor vocale şi a gâtului. Este și un foarte bun decongestionant şi expectorant.

Pune 200 grame de praz într-o sticlă, adaugă 200 g miere. Lasă la macerat timp de 10 zile, apoi adaugă 500 ml apă, agită puţin şi filtrează. Consumă, la nevoie, din acest amestec 4-5 linguri de două ori pe zi, dimineaţa şi seara.

Prazul. Remediu pentru bătături și înțepături de insecte

Această legumă are calităţi emoliente și ajută să scapi de bătături. Prazul se despică, iar frunzele se presează cu o sticlă, apoi se aplică direct pe bătături şi se înfăşoară cu tifon. Lasă aşa peste noapte, 6-8 ore. Tratamentul durează şapte zile, după care veţi poate scoate bătăturile uşor cu mâna, fără să sângereze.

Prazul este renumit pentru eficienţa în ameliorarea inflamaţiilor, ca urmare a înţepăturilor de insecte. Dacă v-a înţepat o albină, un păianjen sau un gândac şi zona se inflamează, ia o simplă foaie de praz verde. Preseaz-o puţin cu o sticlă şi  aplic-o pe zona afectată. Acelaşi efect îl are şi tinctura de praz. Unge cu ea zona dureroasă şi inflamaţia se va reduce treptat.

Frunzele de praz presate sunt de ajutor în caz de ulceraţii, abcese, furunculi, angine pectorale. Se aplică direct pe rană, pe zonele inflamate sau dureroase.


Rețetă de supă cremă de cartofi cu praz

Tocăniţă oltenească de praz cu măsline 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre