Simona Ionescu / Redactor Șef

Predicția îngrozitoare a doctorului Mihai Craiu despre epidemia de viroze se adeverește. „Țineți-vă copiii acasă!”

Predicția îngrozitoare a doctorului Mihai Craiu despre epidemia de viroze se adeverește. „Țineți-vă copiii acasă!”
Încă de la începutul lunii noiembrie, dr. Mihai Craiu trăgea un semnal de alarmă în privința faptului că sezonul de boli virale va fi deosebit de zgomotos anul acesta pentru copiii mici.

Sezonul de anul acesta va fi unul zgomotos, avertizează un cunoscut pediatru din România. Infecțiile respiratorii sunt pe val și în România, în timp ce în UE s-a înregistrat cel mai mare număr de îmbolnăviri din ultimii 10 ani.

Avertismentul pediatrului:  „Avem de-a face cu cel mai mare val de viroze din ultimii 10 ani”

Într-o postare pe pagina sa de socializare, dr. Mihai Craiu spune că avem de-a face cu unul dintre cele mai mari valuri de îmbolnăviri din UE, din ultimii 10 ani. În Franța a fost activat planul pentru Situații de Urgență din cauza numărului masiv de viroze respiratorii. În SUA, sezonul îmbolnăvirilor a început mai devreme și face ravagii.

Rata de spitalizare e de speriat

„A început acum mai mult de o lună cu școlarii. Și unii s-au plâns… Vai, vai iar spălat mâinile, jos masca, nu mai vrem dictatură medicală etc, etc. Las’ că e bine acum. Când un val de bronșiolite, de trei ori mai mare decât cel de anul trecut și cel mai mare din ultimii 10 ani din UE, a început să măture emisfera nordică.

Priviți ratele de spitalizare, în ultimii ani, în SUA, conform CDC, în imaginea de mai jos. Curba verde, cu buline, este anul acesta. A început mult mai repede și a urcat mult mai abrupt. https://www.news-medical.net/…/Surge-in-RSV-cases…

Nu e numai o problemă pe malul celălalt al Oceanului. Ministrul sănătății din Franța a activat planul de Situații de Urgență în fața acestei creșteri masive de copii mici cu insuficiență respiratorie. Operații amânate, copii gravi plimbați cu elicopterul, criză de paturi la ATI pediatrie… https://www.telesurenglish.net/…/France-in-Emergency…

Și nu e numai Franța… Si în Luxemburg e la fel – https://www.lessentiel.lu/…/bronchiolitis-welle-setzt…

Ce e de făcut

În tot acest timp, în România abia a început nebunia virozelor și se pare că pe nimeni nu interesează regulile de prevenire. Cu toate acestea, specialistul oferă câteva sfaturi, cele mai importante fiind măsurile de igienă pe care toată lumea le-a respectat în pandemie: spălat pe mâini, respectarea etichetei tusei și cel mai important, evitarea trimiterii în colectivitate a copiilor care au semne de boală.

Patru din 1.000 de copii au fost ventilați

Pentru cei care vor sfaturi, acestea sunt simple, arată dr. Mihai Craiu:

  1. Familiile care au un copil mic, mai mic de 6 luni, trebuie să aibă grijă. În SUA 4 din 1000 de copii de această vârstă au ajuns spitalizați și ventilați, numai din octombrie încoace. Chiar nu există atâtea ventilatoare de copil în România!
  2. „Grijă” înseamnă tot ce făceam în 2020, la începutul pandemiei – spălat bine mâinile, evitat să atingem fața, ochii, gura sau nasul, în special în spații publice, fără să ne dezinfectăm anterior, respectăm eticheta tusei, acoperind nasul și gura cu cotul sau cu un șervețel de unica folosință.
  3. Și mai ales nu ducem sugarii mici la locuri comune de joacă sau la Mall. Măcar luna noiembrie, căci acum e riscul maxim.
  4. Separăm de nou-născut sau sugar foarte mic, toți frații mai mari, răciți. Unii vor spune că nu e posibil. Soluția extremă este ținutul acasă al fratelui mai mare.
  5. Riscul maxim este la copiii care sunt foarte mici, sub 6 luni și care au fost prematuri.
  6. Sugarii cu malformații cardiace sau cei cu boli respiratorii cronice sunt la fel de predispuși la complicații grave”, a spus pediatrul.

Un nou pericol pentru copii: se îmbolnăvesc simultan de gripă și de covid, iar durerile sunt teribile

Simptomele dezvoltate de persoanele care s-au îmbolnăvit simultan de coronavirus și gripă sunt extrem de severe, pentru că cele două boli evoluează în paralel, spune medicul Adrian Marinescu.

”Am observat în cazurile care au ajuns la noi un efect sinergic. Avem două boli, A și B, iar în cazul simptomelor, nu putem vorbi despre A+B, ci mai degrabă despre AxB. Simptomele nu se cumulează, ci se multiplică.

Avem două boli, cu simptome asemănătoare, dar care evoluează în paralel. Pacienții acuză dureri de cap crunte, dureri de mușchi și de articulații înfiorătoare”, a declarat Adrian Marinescu, managerul Institutului Matei Balș. Toți cei care s-au îmbolnăvit de ambele boli sunt copii.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre