Simona Ionescu / Redactor Șef

Premieră. Yoga pentru pacienții oncologici. Ramona Schenker: „O atitudine pozitivă este tot ceea ce aveți nevoie”

Premieră. Yoga pentru pacienții oncologici. Ramona Schenker: „O atitudine pozitivă este tot ceea ce aveți nevoie”
La Centrul Medical „Sfântul Nectarie” din Craiova, devenit cunoscut în toată țara datorită tratamentului novator cu imunoterapie, aplicat bolnavilor oncologici în cadrul unor studii clinice, dar mai ales a rezultatelor pozitive înregistrate, are loc o nouă premieră. Pacienții oncologici fac cursuri de Yoga pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții.

Yoga te învață cum să fii bun cu tine însuți, cum să-ți asculți corpul, să-ți asculți sufletul, să-ți accepti gândurile. Toată această cunoaștere de sine poate genera trăiri contradictorii. Și pentru acestea există soluții: yoga te învață cum să detensionezi corpul și mintea astfel încât să obții o stare de bine, de echilibru”, explică psihologul Ramona Schenker, managerul Centrului de Oncologie „Sfântul Nectarie” din Craiova.

Această practică ajută pacienții oncologici întrucât, spune Ramona Schenker, yoga reduce anxietatea, depresia și chiar efectele secundare ale tratamentelor. „Pentru ca această categorie de pacienți au o nevoie crescută de armonie între corp și trăirile emoționale. Datorită tratamentelor specifice se confruntă cu efecte secundare somatice și psihice.

Practica yoga poate regla simptomele fizice și să le elibereze pe cele psihice. Studiile efectuate pe pacienții cu afecțiuni oncologice arată că exercițiile fizice, combinate cu cele de respirație și cu meditația asistată reduc semnificativ simptomele tratamentelor specifice și favorizează o involuție a bolii.

Practica yoga reduce anxietatea și depresia, reduce efectele secundare ale tratamentelor, crește mobilitatea scheletului osos, crește imunitatea organismului, toate acestea favorizând o evoluție pozitivă a bolii oncologice”, a conchis Ramona Schenker.

Rolul consilierii psihologice. De ce e necesară și pentru familia pacientului

Consilierea psihologică și, după ca, terapia, sunt esențiale nu numai în cazul pacienților cu un diagnostic oncologic, ci și în cazul familiilor lor. Din cauza prejudecăților și neinformării cu privire la acest tip de diagnostic, majoritatea oamenilor l-au asociat cu moartea. Dar într-un procent foarte mare de cazuri există soluții. Rolul terapeutului este imens în acest context, iar psihologul Ramona Schenker explică de ce.

În primul rând, este indicat ca și membrii familiei unui astfel de pacient să facă terapie. „În lupta cu acest diagnostic, boala oncologică nu este numai o boală a pacientului, ci ea se răsfrange asupra întregii familii. Din cauza prejudecăților și neinformării cu privire la acest tip de diagnostic, majoritatea oamenilor au asociat acest diagnostic cu moartea.

Este adevarat că din această boala se moare, dar acest lucru depinde de mai mulți factori: de localizare, de stadiu, de structura biologică a fiecăruia dintre noi. Însă având în vedere că în ultimii 10 ani tratamentul medical în această ramură a medicinei a evoluat foarte mult, într-un procent foarte mare de cazuri există soluții. Neavând acces la astfel de informații tindem să rămânem la nivel de prejudecăți.

Aceste prejudecăți determină, la nivel psihic, anumite reacții emoționale care creează la nivel familial un „fenomen de cristalizare” așa cum este el numit în literatura de specialitate. Acest fenomen se manifestă prin neputința de comunicare dintre pacient și familie de teamă să nu genereze suferință, unii, altora. Această neputință generează la rândul ei frustrare, suferință și suspiciune”, a explicat specialistul.

 

Am aflat secretul! Ce jurnalist a recrutat primarul Piedone ca să se ocupe de comunicare

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre