Simona Ionescu / Redactor Șef

Primăvara începe cu loboda, legumă medicament încă din Evul Mediu. Beneficii pentru organism

Primăvara începe cu loboda, legumă medicament încă din Evul Mediu. Beneficii pentru organism
Odată cu venirea primăverii, piețele abundă de verdețuri proaspete, iar loboda este un bun prieten al organismului. Ce beneficii fantastice aduce organismului.

Din cele mai vechi timpuri, ciorba de lobodă a fost unul dintre felurile de mâncare ale românilor. O adevărată legumă medicament, loboda e o bogăție de vitamine și minerale, cu beneficii uriașe asupra organismului.

Sursă importante de calciul, magneziu, fosfor, fier, zinc și seleniu, dar și proteine și fibre, loboda este cunoscută ca legumă medicament încă din perioada Evului Mediu, când era utilizată și pentru a preveni dar și a combate diferite afecțiuni. În Grecia Antică, oamenii au folosit-o pentru a trata arsurile de la nivelul pielii, inclusiv tăieturi și julituri, iar în perioada anului 1300 aceeași legumă era de folos în tratamentul icterului.

Împiedică formarea ridurilor

Un lucru mai puțin știut despre micuța lobodă, cu un conținut caloric redus, fiind bogată în antioxidanți, aceasta ține ridurile la distanță. De asemenea, această legumă este un aliat foarte bun împotriva efectelor nocive ale stresului oxidativ, care pot conduce la apariția multor boli, inclusiv cancer.

loboda medicament
Loboda aduce beneficii uriașe organismului

Întrucât este o bogăție de vitamina C, loboda ajută la sistemul imunitar, regenerarea celulară, dar și la favorizarea calciului în organism. Pentru că loboda conține și o cantitate mare de vitamina K. De asemenea, loboda ține osteoporoza la distanță.

Elimină toxinele din organism

Tot loboda este cea care are efect diuretic și elimină toxinele din organism. Dar nu este recomandată celor care suferă de gută sau litiază renală, întrucât conține acid oxalic. Consumul de lobodă le este de ajutor persoanelor care suferă de constipație sau balonare, pentru că are efect laxativ și previne ulcerul. De asemenea, dacă vreți să dați jos câteva kilograme în plus sau să vă mențineți silueta puteți apela cu încredere la ajutorul lobodei. Nu în ultimul rând, loboda este excelentă pentru sănătatea ochilor.

Grație carotenilor și antocianinelor conținute, loboda reușește să reducă riscul de cataractă sau glaucom și să reducă riscul de degenerescență maculară. Dacă suferiți de anemie, consumați lobodă și veți vedea diferența. Loboda se poate consuma proaspătă, sub formă de salată sau sub formă de ciorbă, combinată cu alte verdețuri.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre