Puteți muri dacă reîncălziți orezul sau pastele gătite în ziua precedentă, sau dacă le consumați ca atare, după ce le-ați lăsat pe masă, de exemplu. „Sindromul orezului prăjit” care a afectat un student din Belgia este serios și letal. Înainte de a explica modul în care se manifestă, trebuie amintit că, legat de acest lucru, japonezii au dat inclusiv o lege care interzice comercializarea și consumul orezului gătit „a doua zi”.
Încă din anul 1921, Japonia a adoptat Legea Orezului, impunând reguli stricte privind depozitarea orezului gătit. Din această cauză, în Asia, orezul vechi de o zi este extrem de rar servit. Chiar și păstrat la frigider, după maxim 24 de ore, orezul poate crea probleme teribile de sănătate, chiar și moartea consumatorului.
Puteți muri dacă mâncați orezul așa, i s-a întâmplat unui student
Preocuparea legată de „Sindromul orezului prăjit” a crescut din nou în contextul grijii pentru a combate risipa alimentară, care presupune inclusiv reîncălzirea mâncării rămase din zilele precedente. Un tânăr de 20 de ani a murit tragic, în somn, exact din cauza asta.
Studentul belgian li s-a plâns părinților că se simte rău într-o seară, la câteva ore după ce și-a consumat cina. Tânărul din Bruxelles spunea că are dureri mari de cap, dureri de stomac și greață, care au progresat în vărsături și diaree. Sperând că apa și un somn bun îi vor ameliora simptomele, s-a culcat. A doua zi dimineață, părinții au descoperit ă fiul lor murise în somn.
Abia după ce anchetatorii au primit rezultatele autopsiei au descoperit că studentul a făcut o greșeală fatală cu doar 10 ore înainte de a muri. Pentru ultima sa cină, el a reîncălzit paste rămase de cinci zile, care fuseseră păstrate la temperatura camerei.
Concluzia medicilor legiști
Concret, medicul legist a descoperit că tânărul avea necroză moderată centrolobulară (n.r. – ocazională) a ficatului – cunoscută în general sub numele de „Sindromul orezului prăjit” – în momentul morții, ceea ce probabil a cauzat oprirea organelor sale în timpul somnului.
Raportul medicilor legiști spunea: „Spaghetele au fost păstrate la temperatura camerei timp de câteva zile. Acest lucru a permis bacteriei Bacillus cereus să crească în concentrații foarte mari și a produs o concentrație mare de toxine (14,8 μg/g) găsită în paste și care este probabil responsabilă pentru rezultatul fatal”.
Ce este „Sindromul orezului prăjit”
Moartea studentului belgian a avut loc în 2008, dar a revenit în atenția publicului recent, în contextul discuțiilor despre reîncălzirea alimentelor (care nu au fost depozitate corespunzător), pentru a preveni risipa.
Conform lui Robert Gravani, Ph.D. – profesor emerit de Știința alimentelor la Universitatea Cornell – pacienții se infectează în mod obișnuit când ingeră alimente contaminate cu aceste bacterii, care în cele din urmă cauzează diaree și vărsături și, în unele cazuri, moarte. „Știm despre asta de mult timp, a declarat el pentru Today. Acest organism (n.r. bacteria Bacillus cereus) este foarte comun în mediu și apare în mod natural în sol, vegetație și într-o gamă largă de produse alimentare de origine vegetală și animală”.
Care sunt alimentele pe care se dezvoltă cel mai des bacteria Bacillus cereus
Bacteria Bacillus cereus se dezvoltă când alimentele contaminate sunt răcite necorespunzător și lăsate să stea la temperatura camerei pentru perioade lungi de timp. În aceste condiții, bacteria fatală se poate multiplica la niveluri periculoase și poate ucide pe oricine consumă alimentul. Pe lângă aceasta, Bacillus cereus prosperă în produsele bogate în amidon, pre-gătite, precum orezul și pastele, de aici și numele bolii, „sindromul orezului prăjit”.
Orezul gătit poate fi un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, în special Bacillus cereus, care poate cauza toxiinfecții alimentare. Cum arăta profesorul de la Universitatea Cornell, această bacterie se găsește în mod obișnuit în sol și poate contamina orezul. Când orezul este gătit și apoi lăsat la temperatura camerei, bacteriile se pot înmulți, producând toxine care nu sunt distruse prin reîncălzire.
Ghid de depozitare corectă și consum pentru orezul gătit
Răcirea rapidă: Răciți rapid orezul gătit pentru a opri dezvoltarea bacteriei. Întindeți-l într-un strat subțire sau depozitați-l în recipiente mici pentru a accelera procesul de răcire.
Refrigerare: Depozitați orezul în frigider imediat ce s-a răcit. Trebuie păstrat la 4°C sau la o temperatură mai mică.
Limita de timp: Consumați orezul gătit păstrat în frigider în termen de maxim 1 – 2 zile. Acest lucru este necesar pentru a minimiza riscul de toxiinfecții alimentare.
Reîncălzirea: Când reîncălziți orezul, asigurați-vă că este fierbinte (până la eliminarea de aburi). Și, foarte important, reîncălziți doar o singură dată pentru a preveni creșterea bacteriană.
Sursa foto: Pixabay
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook