O scădere bruscă de temperatură, susțin specialiștii, poate provocat disconfort organismului. Ce afecțiuni pot să apară.
„Este o vorbă din bătrâni că vremea te îmbolnăvește. Nu este vorba că vremea te îmbolnăvește, ci condițiile pe care le aduce vremea sunt cele care te vor îmbolnăvi. Organismul este fin reglat și îi place să rămână într-un interval strâns de 37 C, iar orice lucru care schimbă acest echilibru fin ar putea să te predispună la îmbolnăvire”, susține Louis Francescutti, medic de urgență și profesor la Școala de Sănătate Publică de la Universitatea din Alberta.
Oamenii devin mai sensibili la infecții
Specialistul spune că o scădere bruscă a temperaturii poate face ca aerul să devină mai uscat, ceea ce, la rândul său, slăbește mucoasa din tractul respirator și face oamenii mai sensibili la infecții. Virușii au, de asemenea, dificultăți de replicare la temperaturi mai ridicate, astfel încât, pe vreme mai rece, gripa are mai multe șanse să se dezvolte și să se răspândească. Prin urmare, o scădere bruscă a temperaturii poate crește susceptibilitatea unei persoane de a contracta o răceală sau o altă infecție respiratorie.
Se instalează durerile de cap și cele articulare
Potrivit mai multor studii, tot schimbările de temperatură sunt cele care provoacă dureri de cap și dureri articulare.
Un studiu din 2019, de exemplu, cu peste 13.000 de participanți, a constatat că „umiditatea relativă și viteza vântului mai mari, precum și presiunea atmosferică mai scăzută, au fost asociate cu o severitate mai mare a durerii la persoanele cu afecțiuni dureroase pe termen lung”.
„Avem diferite sinusuri pe față, iar dacă aceste sinusuri se extind sau scad în dimensiune, presiunea din interiorul lor se acumulează, ceea ce ne poate da senzația de dureri de cap. De asemenea, modificările fluxului sanguin, legate de schimbările de temperatură, pot declanșa dureri de cap”, susține Louis Francescutti.
Mai greu de adaptat de la rece la cald
Impactul fluctuațiilor de temperatură asupra sănătății poate varia dacă se trece de la cald la rece sau de la rece la cald, potrivit lui Stephen Cheung, profesor de kinesiologie la Universitatea Brock din St. Catharines, Ontario. Specialistul e de părere că e mult mai greu să te adaptezi la un mediu cald, decât la unul rece.
„Când este o căldură bruscă, aveți într-adevăr un risc mult mai mare de a avea brusc fel de fel de probleme cu căldura. În ceea ce privește adaptarea corpului nostru la frig, cea mai mare parte este mai mult psihologie în percepția noastră, mai ales atunci când brusc ai fost expus la căldură timp de o săptămână și apoi apare această tranziție bruscă la frig”, a spus Cheung.
Sursă foto: revista cariere
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook