Se fac controale în farmacii la medicamentele din seria stupefiantelor. Ce spune Ministerul Sănătății

Se fac controale în farmacii la medicamentele din seria stupefiantelor. Ce spune Ministerul Sănătății
Tragicul accident de la 2 Mai, comis de șoferul drogat Vlad Pascu, o beizadea de 19 ani, a făcut ca polițiștii și procurorii antidrog să se mobilizeze pentru acțiuni mai ample. Așa le-a căzut în plasă farmacistul care aproviziona rețele de traficanți cu medicamentele psihotrope. Azi, Ministerul Sănătății a anunțat măsuri.

Ministerul Sănătății, împreună cu Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDMR), continuă controalele în unitățile autorizate să deruleze activități cu medicamente stupefiante și psihotrope.

Colaborarea cu instituțiile abilitate în desfășurarea anchetei referitoare la suspiciunea săvârșirii infracțiunilor de trafic sau consum ilicit de stupefiante este o prioritate a Ministerului Sănătății și a instituțiilor subordonate, se spune în comunicatul trimis de instituția condusă de ministrul Alexandru Rafila.

De o săptămână au început controalele în farmacii

Încă din data de 18 septembrie a.c., inspectorii ANMDMR au început verificările privind respectarea legalității eliberării medicamentelor care conțin oxicodonă și fentanyl. Inspectorii au identificat, astfel, peste 500 de unități farmaceutice (farmacii) care efectuează operațiuni cu aceste medicamente. Acestea vor fi toate inspectate în următoarea perioadă.

Verificările vor viza, de asemenea, supravegherea și controlul îndeplinirii procedurilor legale privind returnarea și distrugerea medicamentelor stupefiante și psihotrope care nu mai corespund din punct de vedere calitativ, cu termen de valabilitate expirat sau care provin de la pacienți ce nu le mai utilizează.

Se va urmări procesul de distrugere a medicamentelor expirate

De asemenea, Ministerul Sănătății, în baza planului anual de inspecții, a demarat acțiuni de inspecție, anterior anchetei în cauză și care vor continua în perioada următoare. Tematica acestor inspecții va fi extinsă, în vederea asigurarii că toate etapele procesului de distrugere prevăzute de lege sunt respectate.

În perioada imediat următoare, Ministerul Sănătății, în colaborare cu ANMDMR și cu alte instituții implicate în acest domeniu, va iniția un proiect de modificare a actelor normative în vigoare, în vederea reglementărilor mult mai stricte privind activitățile cu medicamente psihotrope și stupefiante.

Precizăm că la percheziția domiciliară a farmacistului arestat s-au găsit și medicamente de tipul drogurilor care erau expirate și pe care acesta le vindea consumatorilor.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre