Simona Ionescu / Redactor Șef

Simptome că ai intrat în depresie de Sărbători

Simptome că ai intrat în depresie de Sărbători
Dacă te întristează Sărbătorile, nu e bine. Depresia de sezon lovește mai mult în femei decât în bărbați, mai ales pe cei singuri. Ce soluții sunt?

Mulți oameni devin triști în perioada Sărbătorile de iarnă. Numai cel ce suferă de povara tristeții poate ști ce se petrece în sufletul și în mintea lui. Depresia de sezon lovește mai mult în femei decât în bărbați.

 Simptome că ai intrat în depresie de Sărbători

Dacă ai intrat în depresie, există variante pentru a depăși această perioadă cu zâmbetul pe buze.

De regulă, fericirea celor din jur, cuprinși de febra sărbătorilor și de goana după cadouri, îi întristează pesoanele singure, care au suferit traume recente, cei care și-au pierdut persoane dragi, precum și cei care au trecut prin divorțuri sau separări dificile, lipsa banilor sau a unui loc de muncă. Plus, în acest an, restricțiile din pricina pandemiei.

Totul începe îngreunarea trezirii de dimineață, cu somnolența pe parcursul zilei, cu dificultatea de a suporta temperaturi scăzute, cu nevoia de a mânca mai mult, dar mai prost sau cu lipsa foamei, evitarea întâlnirilor cu oamenii altădată dragi, cu insomniile.

Suferinzii au tendința de a amâna activitățile zilnice, de a nu se mai îngriji. Apar apoi stări de anxietate, de sufocare, dureri de cap, de stomac, amețeli, chiar hipertensiune.

De ce ai depresie de Sărbători

Toate acestea sunt semne ce nu trebuie neglijate, întrucât netratarea lor la timp se poate finaliza cu tentative de sinucidere care, în anumite cazuri, au final trist.

  • Sistemul nervos este cel care provoaca dereglările conexe depresiei, ceea ce explică tendința de autoizolare a celor afectați.
  • Totodată, în perioada rece, scade nivelul de serotonină, hormonul fericirii din organism, fapt ce duce la apariția stărilor de anxietate.
  • Mai mult decât atât, 15% dintre persoanele cu boli cardiovasculare se confruntă și cu simptome specifice depresiei.
  • Somnul tulburat, de proastă calitate, puţin, mult sau fragmentat, e printre cele mai supărătoare cauze ale unor boli ascunse. Iar depresia este una dintre ele.

Cum poate ajuta un prieten

  • Cel mai util lucru pe care îl poți face în calitate de prieten sau membru de familie este să implici persoana depresivă în toate pregătirile de sărbători și să încerci să comunici cu el pe cât mai des posibil. Orice subiect poate fi util pentru el atâta timp cât va vedea că opinia lui este importantă pentru tine și poate aduce valoare în ceea ce faceți.
  • Este foarte important să râdă, să realizeze activități cu ajutorul cărora să-i poată crește stima de sine. Activitățile acestea pot insemna și ieșiri în aer liber, cumpărături, sau diverse locuri care îi pot aduce satisfacții personale, cum ar fi poate cercurile de socializare.
  • Cel mai important lucru este să nu simtă că este singur, deoarece acest sentiment este însoțit la urma lui de tristețe și gânduri de forma „pe mine de ce nu mă iubește nimeni” , „de ce nu mă vrea nimeni”, „de ce tocmai eu nu am pe nimeni” etc.
  • În cazul în care observi că nu dorește totuși să se expună atât de mult, ci este mai degrabă introvertit, atunci nu-l forța să facă acest lucru. Înțelege-i momentele de retragere socială și ofere-i libertatea de a lua singur decizia de a comunica cu cei din jur, când consideră el că este pregătit. Tot ce poți să faci tu este să-i oferi suport și să-l încurajezi să fie activ social.
Foto: sfatulmedicului.ro

Psihiatrul te poate ajuta

Dacă te întristează sărbătorile, depresia ar putea fi de vină. Termenul general de depresie desemnează o categorie de afecţiuni psihiatrice care au în centrul lor o tulburare a stării afective, care duce la apariţia unei trăiri de tristeţe sau de pierdere a speranţei pentru o perioadă mai mare de timp.

Persoanele care suferă de depresie nu pot face faţă situaţiei. Aceasta este o problemă de sănătate publică importantă, ea ocupând locul 2 pe lista celor mai întâlnite afecţiuni medicale după hipertensiune. Depresia majoră este o boală severă, însă poate fi tratată cu succes cu un psihiatru.


Realizare epocală. Zeci de bunici, întineriți de un tratament minune

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre