Ați intrat în posesia celui mai frumos brad de Crăciun, dar dintr-o dată începeți să vă simțiți rău? Specialiștii spun că trebuie să mergeți la medic.
Sindromul bradului de Crăciun, o afecțiune necunoscută de multe persoane. Ce simptome are și cum vă poate afecta organismul
Conform informațiilor oferite de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, bradul de Crăciun ne poate crea probleme mari. Simptomele la care trebuie să fim atenți după ce instalăm în casă brăduțul sunt congestia nazală, durerea în gât, strănutul, mâncărimea ochilor, conjunctivită, ochi iritați sau apoși, oboseală, dureri în piept, tulburări de somn, dar și alergii cutanate.
E posibil însă, spun specialiștii, să se instaleze bronșita sau pneumonia. De unde apar aceste probleme? Oamenii de știință susțin că brazii naturali pot colecta o cantitate mare de polen de la alte plante, înainte de a fi tăiați. În momentul în care bradul este adus în casă, acesta se va împrăștia și de aici până la apariția problemelor de sănătate, nu mai e decât un pas.
Cine are cele mai mari probleme
Cercetătorii susțin că cele mai multe reacții la bradul de Crăciun le au suferinzii de astm bronșic, persoanele alergice la mucegai, dar și cele care au febra fânului. Dar pot avea mari probleme și cei cu infecții la plămâni persoanele imunodeprimate sau cele boală pulmonară obstructivă cronică.
De asemenea, pot suferi de sindromul bradului de Crăciun și copiii. Pentru ca mucegaiul să nu se dezvolte și mai mult, ar fi bine ca bradul să nu fie ținut în spații calde și umede. Specialiștii spun că cele mai vinovate specii de apariția sporilor sunt Alternaria, Cladosporium, Penicillium si Aspergillus.
Sfaturi de luat în seamă
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, sunt inacceptabile concentrațiile care depășesc 500 de spori pe metru cub. De aceea, vă recomandă să nu țineți bradul în casă mai mult de șapte zile dacă suferiți de alergii. Iar la primele semne că ceva nu este în ordine, apelați la ajutorul medicilor. Tratamentul se bazează pe utilizarea de antihistaminice. Ștergeți întotdeauna trunchiul pomului înainte de a-l pune în casă, folosind o soluție din apă și foarte puțin înălbitor.
„Pentru a îndepărta mucegaiul, polenul și murdăria, spălați bradul. Lăsați-l să se usuce timp de câteva zile într-un garaj sau afară, dacă este suficient de cald, înainte de a-l aduce înăuntru. În jur de cinci până la șapte zile ar fi, probabil, o perioadă bună de timp pentru a avea un pom de Crăciun naturale.
După șapte zile numărul de mucegai începe să crească exponențial”, a declarat pentru Detroit News, dr. Sharmilee Nyenhuis, alergolog la Universitatea Illinois din Chicago. În plus, scuturați bradul și pulverizați ramurile acestuia cu apă pentru a elimina polenul și mucegaiul.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook