Simona Ionescu / Redactor Șef

Studiu controversat. Bărbații castrați trăiesc mult mai mult

Studiu controversat. Bărbații castrați trăiesc mult mai mult
De regulă, se știe că femeile tind să trăiască semnificativ mai mult decât bărbații. Dar acum e xperții de la Universitatea din Otago (Noua Zeelandă) au studiat modul în care oile îmbătrânesc, analizându-le ADN-ul, iar concluziile lor s-ar putea aplica și la oameni.

Bărbații castrați trăiesc mult mai mult, au concluzionat cercetătorii. Îndepărtarea testiculelor berbecilor le permite acestora să trăiască cu până la 60% mai mult, prin întârzierea îmbătrânirii ADN-ului. La fel, spun experții, s-ar întâmpla și în cazul oamenilor.

Cercetătorii din Otagosusțin că e binecunoscut faptul că femeile și oile tind să trăiască mai mult decât masculii lor, iar noile descoperiri pun în lumină rolul hormonilor masculini în acest fenomen. Și este chiar posibil ca îndepărtarea testiculelor să ofere aceleași beneficii și pentru bărbați, au sugerat cercetătorii de la Universitatea din Otago, potrivit Daily Mail.

Studiul a fost realizat de epigeneticianul Victoria Sugrue de la Universitatea din Otago, Noua Zeelandă, și colegii săi. „Atât fermierii, cât și oamenii de știință știu de ceva timp că berbecii castrați trăiesc în medie mult mai mult decât cei necastrați. Cu toate acestea, este prima dată când cineva a analizat ADN-ul pentru a vedea dacă și acesta îmbătrânește mai lent”, a explicat Sugrue.

Inventatorul ceasului epigenetic

Pentru a compara modul în care ADN-ul îmbătrânește la diferite oi, echipa a creat un așa-numit ceas epigenetic pentru animal. Acesta servește ca măsură a îmbătrânirii biologice pe baza prezenței unor etichete chimice cunoscute sub numele de grupe metil.

După ce au analizat un număr mare de animale pentru a-și calibra ceasul, echipa a putut să compare modul în care îmbătrânesc masculii castrați și cei intacți.

„Am dezvoltat o modalitate de măsurare a vârstei biologice la o gamă largă de mamifere. Am analizat peste 200 de specii până acum. Și am descoperit puncte comune surprinzătoare în ceea ce privește modul în care animalele îmbătrânesc. Dar studiul cu oile a fost unic prin faptul că a izolat în mod specific efectele hormonilor masculi asupra îmbătrânirii”, a transmis autorul lucrării și inventatorul ceasului epigenetic, Steve Horvath de la Universitatea din California.

Bărbații castrați trăiesc mult mai mult

Potrivit conducătorului studiului și epigeneticianului Tim Hore de la Universitatea din Otago, descoperirile ar putea deschide calea către noi cercetări ale mecanismelor care stau la baza îmbătrânirii accelerate a bărbaților.

„Am descoperit că masculii și femelele au modele foarte diferite de îmbătrânire a ADN-ului la oi. Și că, în ciuda faptului că sunt masculi, castrații aveau caracteristici foarte feminine în anumite situsuri ADN”, a explicat medicul Tim Hore.

„Interesant este că acele situsuri cele mai afectate de castrare se leagă, de asemenea, de receptorii hormonilor masculini la oameni, într-o rată mult mai mare decât ne-am aștepta din întâmplare. Acest lucru oferă o legătură clară între castrare, hormonii masculini și diferențele de îmbătrânire a ADN-ului specifice sexului”, a adăugat Tim Hore. Studiul poate fi consultat în întregime în jurnalul eLife.

Sursa foto: Pixabay

Mădălina Manole, artista care a tânjit după iubire. Ce scria în jurnal

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre