Un nou studiu a descoperit că dietele „ketogenice” care sunt sărace în carbohidrați și mai bogate în proteine și grăsimi, pot întârzia stadiile timpurii ale pierderii memoriei legate de Alzheimer la șoareci.
Această pierdere de memorie este comparabilă cu deteriorarea cognitivă ușoară observată la oameni înainte ca Alzheimer să se instaleze. Elementul cheie al noii descoperiri făcute de o echipă condusă de Universitatea din California, Davis (UCD), este molecula beta-hidroxibutirat (BHB), al cărei nivel crește în cazul dietei ketogenice. Aici, cercetătorii au descoperit că BHB era deosebit de abundent în căile biologice asociate cu memoria și plasticitatea creierului.
Dieta modifică metabolismul organismului
„Datele susțin ideea că dieta ketogenică, în general, și BHB, în special, întârzie tulburările cognitive ușoare și ar putea întârzia apariția bolii Alzheimer”, spune biochimistul Gino Cortopassi, de la UCD. Dieta ketogenică a fost asociată de mult timp cu pierderea în greutate și cu alte beneficii pentru sănătate.
Într-adevăr, unii dintre aceiași cercetători descoperiseră deja la șoareci că este asociată cu o viață mai lungă și cu menținerea sănătății pentru mai mult timp. Dieta modifică metabolismul organismului, astfel încât, în loc să folosească glucoza pentru energie, acesta arde grăsimile alimentare și stocate, producând cetone pentru combustibil în loc de glucoză. Fără niveluri ridicate de glucoză, nivelurile de insulină nu mai ating vârfuri și nu se mai prăbușesc după mese, reducând pofta de foame care rezultă.
„Am observat abilități uimitoare ale BHB de a îmbunătăți funcția sinapselor”
În acest studiu, s-a demonstrat că BHB-ul suplimentar produs de dieta keto are un efect pozitiv asupra creierului, menținând efectiv angrenajele acestuia în mișcare, angrenaje care pot deveni mai lente în timp și la bătrânețe. „Am observat abilități uimitoare ale BHB de a îmbunătăți funcția sinapselor, structuri mici care conectează toate celulele nervoase din creier. Atunci când celulele nervoase sunt mai bine conectate, problemele de memorie în cazul tulburărilor cognitive ușoare sunt îmbunătățite”, spune Izumi Maezawa, patolog la UCD.
Rolul sexului în riscul de Alzheimer este un alt aspect al bolii pe care oamenii de știință încearcă să îl explice
Un alt aspect important al studiului este că dieta keto a produs mai mult BHB la șoarecii femele și a părut să le fie mai benefică. Rolul sexului în riscul de Alzheimer este un alt aspect al bolii pe care oamenii de știință încearcă să îl explice. „Dacă aceste rezultate s-ar transpune la oameni, ar putea fi interesant, deoarece femelele, în special cele care poartă varianta genei ApoE4, prezintă un risc semnificativ mai mare de Alzheimer”, spune Cortopassi.
Ce este dieta ketogenică
Dieta ketogenică sau dieta keto se bazează pe un consum ridicat de grăsimi și un consum scăzut de carbohidrați, respectiv pâine, paste, cereale, legume bogate în amidon. Pe de altă parte, persoanele care aleg dieta keto trebuie să consume cantități moderate de proteine (ouă, soia sau carne de pui, rață, vită, oaie, porc). Dieta keto a fost folosită în secolul al XIX-lea pentru a controla glicemia la pacienții cu diabet. Iar în anul 1920 a fost folosită ca formă de tratament pentru copiii cu epilepsie care nu au răspuns la medicamentele administrate. În perioada anilor 1970, această dietă a început să fie folosită ca regim de slăbit.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook