Simona Ionescu / Redactor Șef

Trendul care schimbă tot ce credeam despre ei. De ce tot mai mulți bărbați merg la psiholog

Trendul care schimbă tot ce credeam despre ei. De ce tot mai mulți bărbați merg la psiholog
Pentru români, mersul la psiholog a fost, timp de decenii, problematic de asumat sau de pus în practică. Ani la rând, opinia colectivă era că depresia este o stare trecătoare, iar anxietatea un „moft”. Ca să nu mai spunem că nu puțini erau cei care nu se duceau la psihoterapie de teama de a nu fi catalogați „nebuni”.

 În ultima decadă, lucrurile s-au mai schimbat, dar, cum spune un terapeut, până recent, pacienții erau aproape exclusiv femei. Erau femeile mai curajoase în a-și asuma nevoia de a primi îngrijire specializată în fața problemelor emoționale? Posibil. Un nou trend însă își face loc în acest domeniu și schimbă tot ce credeam să știm despre bărbați. Tot mai mulți bărbați încep să meargă la psiholog.

Adresabilitatea, spune psihoterapeutul Camelia Lipoczi, a crescut cu 40 – 50% în ultimii doi – trei ani. A ajuns ca majoritatea pacienților ei să fie bărbați. Explicațiile pot fi multiple. Pe de o parte, bărbații au decis să lase garda jos și să ceară ajutor atunci când este nevoie. Probabil au înțeles că sfaturile prietenilor la o bere nu țin loc de terapie reală care să rezolve problemele pe termen lung.

Trendul care schimbă tot ce credeam despre ei. De ce tot mai mulți bărbați merg la psiholog
Tot mai mulți bărbați apelează la serviciile unor psihiterapeuți (Pixabay)

Pe de altă parte, în contextul în care întreaga societate și-a schimbat optica și mersul la psiholog este privit ca o normalitate, era, cumva, firesc ca și ei să se „alinieze”. O altă variantă poate fi cea că bărbații de azi au devenit mai asumați emotiv și, deci, nu mai expuși la anumite tipuri problematice, dar mai receptivi în a înțelege când se confruntă cu o astfel de problemă.

De ce merg bărbații la psiholog?

În societatea noastră, sănătatea mentală a bărbaților rămâne, adesea, un subiect tabu. Totuși, din ce în ce mai mulți bărbați își fac curajul să caute ajutor specializat. Motivele sunt diverse și reflectă complexitatea provocărilor pe care aceștia le întâmpină în viața personală și profesională, arată psihoterapeutul.

Am încercat să identificăm cele mai frecvente motive pentru care bărbații ajung tot mai des să ceară ajutor de specialitate pentru a-și echilibra stările emoționale. Iată unele dintre cele mai frecvente motive pentru care bărbații ajung într-un cabinet psihologic.

Presiunea de a fi „bărbatul ideal” și problemele în relații

Psihoterapeutul Camelia Lipoczi punctează faptul că mulți bărbați cresc cu ideea că trebuie să fie puternici, neclintiți și capabili să facă față singuri tuturor problemelor. Pur și simplu ține de educație. De când erau mici băieți li s-au repetat niște „mantre”. Li s-a spus „fii bărbat”, „băieții nu plâng”, „trebuie să fii puternic”, „nu ești o fetiță”.

„Această presiune, combinată cu teama de a fi percepuți ca vulnerabili, duce deseori la acumularea de stres, anxietate sau chiar depresie. În terapie, aceștia învață să-și exprime emoțiile fără teama de judecată”, a declarat specialistul pentru Rețete și Vedete.

Un alt motiv foarte des întâlnit este legat de dificultățile din relațiile de cuplu. Bărbații au descoperit că atunci când au probleme cu partenera, în loc să asculte sfaturile prietenilor, mai bine învață ce e de făcut și cum să gestioneze totul, apelând la un terapeut.

Trendul care schimbă tot ce credeam despre ei. De ce tot mai mulți bărbați merg la psiholog
Psihiterapeutul Camelia Lipoczi spune că a observat o creștere a adresabilității bărbaților, ca și pacienți, cu aproape 50% în ultimii ani

„Tot mai mulți sunt bărbații care vin la terapie pentru a înțelege conflictele, pentru a învăța să comunice mai eficient cu partenerele lor sau pentru a gestiona separările și divorțurile. Unii dintre ei ajung la terapie la inițiativa partenerelor, dar descoperă rapid beneficiile acestui proces și continuă să aibă ședințe de terapie individuale”, a mai dezvăluit psihoterapeutul.

Nu în ultimul rând, problemele legate de sănătatea sexuală sunt puse pe tapet în fața terapeutului. În sfârșit, bărbații au înțeles că aceste probleme au altă soluție decât pastilele care sunt promovate pe diverse site-uri dubioase. „Anxietatea legată de performanță, dificultățile de intimitate sau lipsa dorinței sexuale pot afecta profund stima de sine a unui bărbat. În cabinet, aceste probleme sunt abordate într-un mod confidențial și empatic”, a mai arătat Camelia Lipoczi.

Bărbații se confruntă cu burnout în aceeași măsură ca și femeile

Municipiile din România sunt orașe active, cu o economie dinamică, dar și cu un ritm de viață alert. Mulți bărbați se confruntă cu stres la locul de muncă, anxietate legată de performanță sau oboseală extremă (burnout). Terapia îi ajută să găsească un echilibru între carieră și viața personală. 

Pe de altă parte, schimbările majore – cum ar fi pierderea locului de muncă, nașterea unui copil, relocarea sau pensionarea – pot declanșa crize de identitate. „Tot mai mulți bărbați vin la psiholog pentru a naviga aceste etape și pentru a găsi sens în noile lor roluri”, arată psihoterapeutul Camelia Lipoczi.

Cum se recunoaște depresia în cazul bărbaților

Atât femeile, cât și bărbații pot suferi de depresie. Diferențele de manifestare ale acestei afecțiuni sunt însă foarte mari. „Depresia la bărbați este adesea mai greu de recunoscut. În loc să arate tristețe sau retragere, aceștia pot deveni iritabili, furioși sau se pot refugia în muncă excesivă, alcool sau alte comportamente compulsive. Psihoterapia îi ajută să recunoască și să gestioneze aceste simptome”, mai arată specialistul.

Trendul care schimbă tot ce credeam despre ei. De ce tot mai mulți bărbați merg la psiholog
Depresia în cazul bărbaților e mai greu de identificat. Partea bună e că, mai nou, mulți au înțeles că în loc să bea cu prietenii, mai bine merg la terapie (Pixabay)

În egală măsură, mulți bărbați vin la psiholog pentru a depăși traume emoționale sau fizice din copilărie. Vindecarea acestor răni le permite să-și îmbunătățească relațiile și calitatea vieții.

Cum îi ajută terapia pe bărbați

În cadrul ședințelor de psihoterapie, bărbații descoperă cum să-și exprime emoțiile într-un mod sănătos, strategii pentru gestionarea stresului și a anxietății, modalități de a-și îmbunătăți relațiile personale și profesionale. Toate acestea se completează cu tehnici pentru a recăpăta controlul asupra vieții lor.

Psihoterapeutul punctează faptul că este esențial, pentru sănătatea societății în general, ca bărbații să aibă această deschidere de a apela la beneficiile terapiei atunci când se simt copleșiți. „E important să știi că nu ești singur. Terapia nu este un semn de slăbiciune, ci un pas curajos spre o viață mai echilibrată și mai fericită”, mai spune psihoterapeuta.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri