Simona Ionescu / Redactor Șef

Un nou organ, descoperit de către cercetători în corpul uman

Un nou organ, descoperit de către cercetători în corpul uman
Chiar și după secole de studiu, anatomia noastră conține încă unele mistere. De exemplu, un grup de cercetători din Olanda tocmai a descoperit ceea ce pretind a fi un organ necunoscut până acum ascuns în corpul nostru.

Potrivit Science Alert, echipa de cercetare a găsit o pereche de organe neidentificate în capul a sute de pacienți studiați. „Entitatea necunoscută” a fost găsită accidental în timp ce medicii examinau pacienții cu cancer de prostată folosind o metodă avansată de scanare numită PSMA PET / CT.

Însă în urma cercetărilor echipa a găsit ceva neașteptat: un set de glande salivare care se ascundeau la capătul posterior al nazofaringelui, care este partea superioară a gâtului din spatele nasului. Studiul a fost publicat în revista Radiotherapy and Oncology în septembrie 2020. A fost o descoperire șocantă, deoarece cunoașterea tradițională a anatomiei umane până în acest moment a dictat că oamenii au doar trei perechi de glande salivare. Nimeni nu știa că există în partea capului încă unul: ”Din câte știam, singurele glande salivare sau mucoase din nazofaringe sunt microscopice și până la 1.000 sunt răspândite uniform în întreaga mucoasă”, a explicat oncologul specializat în radiații Wouter Vogel de la Institutul Olandez pentru Cancer. ”Deci, imaginați-vă surpriza noastră când le-am găsit pe acestea.”

Ce rol are organul nou 

Oamenii folosesc glande salivare pentru a produce salivă, ceea ce ne ajută să descompunem alimentele și să menținem sănătatea sistemului nostru digestiv. Cea mai mare parte a fluidului este produsă de trei glande salivare majore, glandele sublinguale de sub limbă, glandele submandibulare din maxilar și glandele parotide din fața urechilor.

Sursa foto: Institutul Olandez de Cancer

Cu toate acestea, glandele salivare nou descoperite sunt situate aproape de centrul capului, chiar în spatele nasului. Este o locație dificilă de accesat fără instrumente avansate.

Glandele salivare sunt incredibil de sensibile la radiații, astfel încât găsirea acestei noi perechi de glande salivare înseamnă că medicii vor putea proteja mai bine pacienții cu cancer în timpul tratamentului. Noțiunea că oamenii de știință au găsit ceva nou în corpul nostru nu ar trebui să vină ca o surpriză, chiar dacă au trecut 300 de ani de la ultima descoperire a unui nou organ.

Ce s-a ales de Jennifer Grey, actrița din “Dirty Dancing”. Din ce cauză și-a distrus cariera

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre