Simona Ionescu / Redactor Șef

Veste uimitoare pentru pacienții care iau Euthyrox. Modul de administrare se poate schimba complet

Veste uimitoare pentru pacienții care iau Euthyrox. Modul de administrare se poate schimba complet
În ultimii ani s-a asistat la o creștere alarmantă a numărului de pacienți care au ajuns la medic cu probleme ale glandei tiroide. Cel mai uzual tratament venea la pachet cu recomandarea strictă de a lua medicamentul dimineața devreme, pe stomacul gol.

Ani la rând pacienții cu hipotiroidism (cea mai întâlnită boală când vine vorba de afectarea tiroidei) au setat alarma ceasului dimineața devreme, pentru a-și lua pastilele. Medicii vin însă, acum, cu  o veste uimitoare pentru pacienții care iau Euthyrox. Modul de administrare se poate schimba complet.

Conform celor mai recente date statistice furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică (în decembrie 2017), numărul pacienților cu afecțiuni tiroidiene în România este într-o continuă creștere. În anul 2010 s-au înregistrat aproximativ 35.400 de cazuri noi de afecțiuni tiroidiene, în timp ce în 2016 aceste cifre s-au triplat, ajungând la 83.400.

Farmacista Andreea Roman explică modul corect de administrare al medicamentului Euthyrox (Instagram)

Cea mai întâlnită tulburare tiroidiană este hipotiroidia, afectând 87,8% dintre pacienți, majoritatea fiind femei, urmată de hipertiroidie. În caz de hipotiroidie, pacienților li se prescrie Euthyrox, un medicament care conține același hormon pe care îl secretă tiroida, dar realizat în laborator. Acesta e menit să compenseze activitatea deficitară a glandei tiroide. Levotiroxina sodică, substanța activă din Euthyrox, reprezintă un hormon tiroidian de sinteză utilizat în tratamentul afecțiunilor glandei tiroide.

Veste uimitoare pentru pacienții care iau Euthyrox

Acest medicament are recomandări stricte de administrare: nu poate fi luat decât pe stomacul gol, pentru a fi absorbit corect de organism. De aceea și recomandarea, notată în prospect, de a se administra la prima oră a dimineții. Noi studii au relevat însă că Euthyrox poate fi administrat și seara, înainte de culcare. Există însă, în acest caz, o condiție: pacientul trebuie să fi mâncat cu minim 3 ore înainte.

@farmacistulonline Levotixorina, substanta activa din Euthyrox, medicament folosit in principal pentru tratarea hipotiroidismul, este la fel de eficienta daca este administrata si seara, la 3 ore distanta dupa ultima masa. Aceasta particularitate poate fi luata in calcul, mai ales cand pacientul are mai multe medicamente de luat dimineata, care pot interactiona cu levotiroxina, de exemplu omeprazol/pantoprazol, fier sau antiacide (sucralfat) si trebuie pastrata o distanta de 2-3 ore intre ele. #farmacistulonline #farmacist #fiiinformat #invatapetiktok #medicaladvice #levothyroxine #levotiroxina #euthyrox #tiroida #hipotiroidism ♬ sunet original – 💊Farmacistul Online

De altfel o recomandare de a merge la somn  la minim 3 ore după ce s-a luat ultima masă, ține de un stil de viață sănătos. După cină, stomacul și sistemul digestiv are nevoie de aproximativ 3 ore pentru a digera hrana. Andreea Roman, cunoscuta farmacistă de pe TikTok (Farmacistul online), a adus bolnavilor de tiroidă care au tratament cu Euthyrox, vestea cea mare: de acum pot lua medicamentul și seara, înainte de culcare.

Modul de administrare al tratamentului, schimbat complet

„Levotixorina, substanța activa din Euthyrox, medicament folosit în principal pentru tratarea hipotiroidismul, este la fel de eficientă dacă este administrată și seara, la 3 ore distanță după ultima masă. Aceasta particularitate poate fi luata în calcul, mai ales când pacientul are mai multe medicamente de luat dimineața, care pot interacționa cu Levotiroxina, de exemplu omeprazol / pantoprazol, fier sau antiacide (sucralfat) și trebuie păstrată o distanță de 2 – 3 ore intre ele”, a punctat farmacista Andreea Roman în completarea postării sale pe rețelele online.

Sursa foto: nstagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre