Simona Ionescu / Redactor Șef

Vești bune pentru leneși! Oamenii de știință au tras concluzii clare

Vești bune pentru leneși! Oamenii de știință au tras concluzii clare
Procrastinarea, adică amânarea constantă a acțiunilor sau sarcinilor planificate, a ajuns să fie la ordinea zilei în societatea în care trăim. Oamenii de știință au studiat fenomenul și au venit cu vești bune pentru cei leneși.

Oamenii de știință au venit cu vești bune pentru leneși! Pandemia, războaiele și conflictele din întreaga lume, precum și criza economică prin care trece întreaga planetă au pus presiune mare pe psihicul oamenilor în ultimii ani. Ușor ușor, s-a ajuns în punctul în care stresul a căpătat valori uriașe, în condițiile în care până în 2020 deja se vorbea că acesta ar fi boala secolului, alături de tulburările depresive. 

Cu toate că lenea ca și diagnostic nu are încă o bază științifică, psihologii sunt de părere că aceasta este o problemă reală, generată de mulți factori, inclusiv stres și depresie. Stilul de viață alert caracteristic societății din ziua de azi, în care oamenii nu au niciun moment de liniște, poate fi dăunător. În lipsa odihnei, corpul și creierul cedează la un moment dat, astfel că poate apărea senzația de lipsă de energie, tradusă prin lene sau procrastinare. 

Studiul care schimbă tot 

Cu toate că lenea este ostracizată în general, cercetătorii au ajuns la o concluzie interesantă, care ar putea schimba felul în care privim persoanele ce aleg să se relaxeze pentru o vreme la televizor, citind o carte, sau derulând orice altă activitate în afară de muncă. 

Cercetătorii spun că perioadele de lene sunt de fapt benefice pentru sănătate

Conform unui studiu publicat de serviciile de consiliere și suport ale Universității Yale în 2016, oamenii care nu fac nimic pentru anumite perioade de timp, deși pot fi considerați leneși, oferă de fapt corpului ocazia de a se recupera după o perioadă aglomerată. Studiul încurajează oamenii să își programeze zile de relaxare, în care să fie pur și simplu leneși. 

Lenea aduce beneficii sănătății 

Conform experților, perioadele în care suntem leneși ajută la menținerea sănătoasă a inimii, reduc stresul precum și tensiunea musculară. Un alt beneficiu este ținerea sub control a glicemiei. Printr-o zi de „lene” se pot evita depresia, anxietatea, precum și obezitatea, mai spun cercetătorii. 

„Fie că bei o cafea cu un prieten, stai liniștit într-o sesiune de meditație sau lucrezi la un proiect artistic neglijat de mult timp, asigură-te că îți programezi momentele de relaxare. Ele sunt la fel de importante ca celelalte activități din calendarul săptămânal. Tratează-le ca pe niște programări pe care nu le vei anula decât dacă apare o urgență”, au mai spus experții de la Universitatea Yale. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre