Simona Ionescu / Redactor Șef

Sărbătoarea Floriilor. Tradiții și superstiții mai puțin cunoscute

Sărbătoarea Floriilor. Tradiții și superstiții mai puțin cunoscute
Anul acesta, Floriile ortodoxe se vor cinsti duminică, 17 aprilie. Ce trebuie să faceți în această zi ca să vă meargă bine.

Floriile deschid ciclul sărbătorilor pascale, care se încheie la Înălțarea Domnului.

17 aprilie, sărbătoarea Floriilor. Tradiții și superstiții mai puțin cunoscute

Numită și Duminica aspiranților sau a „candidaților la botez”, sărbătoarea Floriilor este plină de obiceiuri și tradiții care se respectă din cele mai vechi vremuri. Potrivit obiceiului, în această zi credincioșii vor aduce ramuri de salcie la biserică, care vor fi binecuvântate de sfinții părinți.

Acestea ramuri reprezintă biruința Mântuitorului asupra morții. La finalul slujbei, acestea se vor duce acasă și puse la icoane. Se spune că acestea protejează casa și vă apără de energiile malefice.

Cine se încinge cu ele, va fi apărat de boli

De asemenea, s-a păstrat tradiția ca oamenii să se încingă cu aceste ramuri și vor fi apărați de boli. Tot tradiția spune că în ziua de Florii părinții să își lovească ușor copii cu crengile de salcie și vor crește sănătoși și inteligenți. Iar dacă veți pune aceste crenguțe la pomii fructiferi, aceștia nu vor rămâne fără rod.

Se împodobesc cu ramuri de salcie și stupii

Pentru ca și albinele să se bucure de binecuvântarea Domnului și stupii vor fi împodobiți cu ramuri de salcie. În unele sate din România, oamenii înghit mâțișori de salcie, în speranța că vor fi feriți de boli. De asemenea, cei care au persoane trecute în neființă e bine să se ducă la cimitir și să le agațe de cruce crengi de salcie. Se spune că atunci aceștia vor ști că a venit Paștele.

Împărtășiți-vă de Florii

Dacă vreți să vă împliniți o mare dorință, împărtășiți-vă în ziua de Florii. Dacă însă vă veți spăla pe cap de această sărbătoare, riscați să albiți. Potrivit tradiției, așa cum va fi ziua de Florii, așa se va întâmpla și de Învierea Domnului. De Florii se mănâncă peşte, fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri.

Sursă foto: INSTAGRAM

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre