Simona Ionescu / Redactor Șef

2 noiembrie, Moșii de toamnă. Obiceiuri și tradiții de Sâmbăta morților

2 noiembrie, Moșii de toamnă. Obiceiuri și tradiții de Sâmbăta morților
În prima sâmbătă din luna noiembrie, Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă pomenirea morților. Ce obiceiuri și tradiții se păstrează din vechime pentru Moșii de toamnă.

Moșii de toamnă, sărbătoare care are loc pe 2 noiembrie 2024 este o zi importantă înainte de a intra în Postul Crăciunului. Care sunt tradițiile și obiceiurile de care țin cont toți credincioșii de Sâmbăta morților.

Colac și prosop

Potrivit tradiției, de Moșii de toamnă credincioșii trebuie să meargă la biserică, unde să aducă bucate, colivă și o sticlă cu vin, pentru a fi sfințite și ulterior împărțite. Se obișnuiește să se dea de pomană plăcinte, prăjituri, brânză, carne, sarmale, fructe, în special mere.

E foarte important ca în fiecare pachet să fie pus un colac și un prosop și neapărat o lumânare. Se spune că în această zi sufletele morților coboară pe pământ, de aceea trebuie să fie împărțită mâncare caldă și neapărat o bucățică de friptură de porc. De asemenea, bătrânii susțin că e bine să fie pus în pachete și un preparat specific zonei.

Se aprind lumânări la mormintele celor trecuți în lumea drepților

În Muntenia mai ales, există obiceiul ca lângă colivă să fie pus un ban. Pomana va fi dată celui mai sărac om din sat, iar cel care a făcut pachetul cât și cel care l-a primit vor avea spor la bani. Tot tradiția spune că pentru a încălzi sufletele celor morți, de Moșii de toamnă să se meargă la cimitire, unde să se aprindă la morminte cel puțin două lumânări.

Nu vă certați cu nimeni

De Moșii de toamnă se împart mere

Pe 2 noiembrie, tradiția mai spune că nu trebuie să vă certați cu nimeni, iar dacă ați făcut-o înainte, atunci e important să vă împăcați. Toți credincioșii trebuie să aibă haine curate, iar femeile să poarte capul acoperit. Din cele mai vechi timpuri, se spune că e periculos să mergeți noaptea, pentru că sufletele morților se întorc la mormintele lor și așteaptă să se întoarcă la cer.  

Rostiți această rugăciune pentru sufletul morților

Nu în ultimul rând se obișnuiește ca de Moșii de toamnă să fie rostită și următoarea rugăciune. „Te rugăm Dumnezeule și pentru cei adormiți, a căror pomenire s-a făcut, sfințește aceste suflete, căi tu pe toate le cunoști, sfințește-i pe cei adormiți în Domnul și numără-i cu puterile Tale cele sfinte și dă-le lor și sălășluire întru împărăția Ta”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri