Mulți credincioși aleg să țină post negru pentru a scăpa de probleme de sănătate, vrăji sau blesteme. Iată ce a spus părintele Ilarion Argatu, unul dintre marii preoți ai României, decedat în 1999.
Potrivit părintelui Argatu, credincioșii care se decid să țină post negru trebuie să știe că acesta înseamnă lipsa completă de apă și mâncare. Dar „postul nu este doar abținerea de la mâncare, ci și abținere de la orice păcat și răutate”.
Nu vă certați cu nimeni
E foarte important ca în zilele în care țineți post să nu vă certați cu absolut nimeni și să fiți calmi, indiferent ce s-ar întâmpla în jurul vostru. „Altfel, ţi-a furat diavolul postul, degeaba mai posteşti”, spune celebrul preot. Nu dormiți în timpul postului, gând că astfel va trece vremea mai repede, ci rugați-vă cât puteți de mult, indiferent că sunteți acasă sau la serviciu. Și încercați să nu faceți vizite pentru a nu fi tentați. La fel de important când postiți este să nu spuneți nimănui, ci „închide-te în cămara ta, ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti”.
La ce oră se poate întrerupe postul
Cei care țin post negru trebuie să facă multe acte de binefacere, așa că mâncarea ce ar fi trebuit să o consumați în acea zi, dați-o la săraci. Dacă simțiți că vă lasă puterile, luați în cursul zilei o bucățică de anafură și trei guri de aghiasmă. Dacă nu puteți să țineți tot postul negru, mâncați doar o singură masă pe zi, bineînțeles, tot de post.
Dar, atenție! Postul nu se poate întrerupe la orice oră, pentru că, spune părintele Argatu „vrăjitorii au anumite ore când îi trimit pe diavoli la treabă. (…) Unii trimit la ora 15.00, alţii la ora 18.00, la ora 21.00, la ora 24.00. Trebuie să duci postul până la aceste ore pentru ca să te găsească în post şi să poţi respinge loviturile vrăjitorilor”.
„La ora 15.00 și-a dat duhul pe Cruce”
„Ora până la care duci postul reprezintă momente ale pătimirii Mântuitorului Iisus Hristos, şi anume: la ora 12.00 – a fost răstignit; la ora 15.00 – şi-a dat duhul pe Cruce; la ora 18.00- a fost dat jos de pe Cruce şi îngropat; la ora 21.00- s-a aşezat piatra pe mormânt fiind pecetluită; la ora 24.00 – s-a coborât la iad sfărâmând porţile de aramă, risipind pe diavoli şi scoţând pe cei drepţi din iad”, a lăsat spus unul dintre marii preoți și teologi ai României.
Părintele Ilarion Argatu și familia sa au o istorie deosebită
În timpul comunismului, părintele Ilarion Argatu a avut de suferit mult de pe urma Securității. Totuși credincioșii s-au adunat în număr tot mai mare în jurul lui.
Familia Argatu a fost o familie de preoți foarte cunoscută. Tatăl, Ilarion, vestitul duhovnic care făcea și slujbe de exorcizare, a fost venerat ca un sfânt. După moartea sa, un alt eveniment tragic avea să readucă în atenție această familie de preoți. Fiul cel mare, Alexandru Argatu a murit într-un accident de mașină.
Părintele Alexandru Argatu era unul dintre cei cinci copii ai vestitului duhovnic Ilarion Argatu. Cele două fete ale sale au devenit preotese și cei trei băieți, preoți. Alexandru Argatu a scris mai multe cărţi, atât mărturii despre viaţa tatălui său, dar şi sfaturi şi învăţături pe care duhovnicul le-a dat celor care l-au căutat.
Părintele Alexandru Argatu a finalizat biserica din centrul comunei Boroaia, a cărei construcţie fusese începută de tatăl său. La această biserică a şi fost înmormântat arhimandritul Ilarion Argatu, în mai 1999, la vârsta de 86 de ani. Preotul a fost îngropat în naosul bisericii, alături de soția sa. În mai 2006, după împlinirea a șapte ani de la moartea sa, trupul duhovnicului a fost dezgropat după datină și s-a descoperit că este aproape intact, deși sicriul putrezise în totalitate. După acest moment, la biserica din Boroaia a fost un adevărat pelerinaj, credincioșii venind din toată țara. Moaștele lui Ilarion Argatu sunt și acum venerate de credincioșii care ajung la Boroaia.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook